Moj profil

Kremasta hokkaido juha

25

Ovakve juhe me sjete da je jesen na pragu, a zima iza ugla.Mogu se cuvaati u hladnjaku i par dana, pa kad vam zatreba toline u hladnim danima imate je spremnu.

Ovakve juhe me sjete da je jesen na pragu, a zima iza ugla.Mogu se cuvaati u hladnjaku i par dana, pa kad vam zatreba toline u hladnim danima imate je spremnu.

Sastojci

za
600 g hokkaido bundeve sa korom
160 g mrkve
230 g krompira
70 g luka
3 - 5 cesnja sesnjaka
100 g djumbira
1 l vode
100 g krem sira, philadelfia ili neki drugi
sol+ papar
malo cayenne papra
ZA POSIPANJE
150 g serrano sunke ili dimljena slanina
300 g cremefraiche
100 g sjemenki bundeva

Priprema

1.
  1. Bundevu ocistiti od sjemenki i zajedno sa korom ( imala sam nasu domacu ) isjecite na kocke. Ostalo povrce takodje ocistite, ogulite i isjecite na kocke.

Na srednje jakoj vatri zagrijati serpu sa malo maslinovog ulja i dinstati povrce ( osim djumbira ), oko 5 min. Preliti sa vrelom vodom, dodati djumbir i kuhati poklopljeno dok povrce na omekani.

2.

Dok se povrce kuha isjecite serrano sunku na manje komade i pecite na tavi ( bez dodavanja ulja ) dok ne bude hrskava. Na suhoj tavi prepecite i sjemenke bundeve dok ne pucnu da pucaju.

3.

Kuhano povrce miksati u blenderu zajedno sa krem sirom, caynne paprom, sokom od limuna, soli i paprom dok ne dobijete kremastu masu. Pazite da ne presolite juhu, jer serrano sunka koja se stavlja odozgo po juhi je dosta slana.

Juhu vratiti u serpu i lagano je zagrijati (uz mjesanje ) prije samog posluzivanja.

Posluživanje

Juhu posluziti vrelu uz dodatak ( na vrhu ) 1 - 2 zlice cremefraiche, hrskave sunke, przenih sjemenki bundeve i malo svjeze isjeckanog persina.

Uzivajte, nadam se da ce vas juha ugrijati u nadolezecim hladnim danima.

  • Hokaido(1)
  • Bundeva-juha(1)

3

aaaa koju divnu boju ima ova juhica !!!

I ja pravim prvi put sa sirom. Inace se sir i ne osjeti, a sto god da stavim u krem juhe, nama odgovara, jer su zdrave, zasitne. Ponekad su nam i glavni obrok, sto je dobro kad se treba pojesti nesto na brzinu.

odlicna a jos i domaca bundeva, nisam prvila sa sirom do sad, zvuci mi jako dobro !