Moj profil

Kolač od buče

90 minuta
50

Ako  želite proslaviti dolazak jeseni ovaj neodoljivo sočan kolač od buče savršen je izbor, a fini pire u kombinaciji s bučom i jabukama probudit će sjećanja na vašu prvu školsku ljubav.

Ako  želite proslaviti dolazak jeseni ovaj neodoljivo sočan kolač od buče savršen je izbor, a fini pire u kombinaciji s bučom i jabukama probudit će sjećanja na vašu prvu školsku ljubav.

Sastojci

Za tijesto
1/2 žličice soli
125 g maslaca

Priprema

1.

U posudu stavite šećer u prahu, limun šećer, prašak za pecivo, brašno i sol, sve lagano promiješajte, pa dodajte jaje i omekšali maslac. Sve zajedno električnom miješalicom dobro miješajte dvije minute.

2.

Od pripremljenog tijesta rukama oblikujte kuglu. Zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dva sata.

3.

Đumbir ogulite i narežite na kockice. U odgovarajuću posudu stavite med i đumbir, pa na srednjoj vatri zagrijavajte miješajući dvije minute. Dodajte buču, slatko vrhnje, promiješajte, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 15 minuta.

4.

Uklonite s vatre, dodajte četiri žlice limunova soka, muškatni oraščić i dobro izmiksajte štapnim mikserom. Pire od buče ostavite neka se ohladi.

5.

Brašno dobro promiješajte s jajima da ne bude grudica, pa umiješajte ohlađeni pire od buče.

6.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na veličinu kalupa za pite (26 cm Ø). Prebacite ga u kalup, odstranite višak rubova i dobro ga ispikajte vilicom.

7.

Na njega stavite oko ½ kg suhog graha, riže ili sl. Tako će tijesto prilikom pečenja zadržati svoj oblik i neće se napuhati. Tijesto pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Izvadite ga i pustite neka se ohladi.

8.

Po tijestu rasporedite pire od buče, a na njega položite oguljene i na ploške narezane jabuke koje ste poškropili ostatkom limunova soka te cimet šećer. Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite 50-55 minuta.

9.

U maloj posudici na laganoj vatri zakipite dvije žlice vode, dodajte džem od marelice, lagano miješajte dok se potpuno ne rastopi, pa uklonite s vatre.

Posluživanje

Pečeni kolač odmah nakon vađenja iz pećnice premažite rastopljenim džemom, pustite neka odstoji 10 minuta, narežite i poslužite.

Savjet

Iako se ovaj kolač može posluživati i dobro rashlađen, preporučujemo da ga se jede još toplog jer će se tako osjetiti punoća okusa.

  • Jabuke(2)
  • Bundeva(2)
  • Med(2)
  • Kolaci-tikva(1)
  • Kolaci-piti(1)
  • Price-o-nedjeljnom-kolacu(1)
  • Limun-secer(1)
  • Dzem-marelica(1)
  • Pite jesenje(1)

6

#5 Da, moguće je slatko vrhnje zamijeniti sojinim ili zobenim.

da li je slatko vrhnje moguće zamijeniti sa sojinim ili zobenim?

odličan recept :)