Moj profil

Karbonara

60

Na internetu mogu da se nadju mnogi recepti za karbonaru sa pavlakom, kajmakom, pecurkama i cak origanom. Oni iskrivljuju zapravo pravi recept za karbonaru koji je mnogo jednostavniji. Ovo je moja verzija koja se kao i druge nesto razlikuje od originalnog recepta.

Na internetu mogu da se nadju mnogi recepti za karbonaru sa pavlakom, kajmakom, pecurkama i cak origanom. Oni iskrivljuju zapravo pravi recept za karbonaru koji je mnogo jednostavniji. Ovo je moja verzija koja se kao i druge nesto razlikuje od originalnog recepta.

Sastojci

220 gr spagete
150 gr listica slanine
3 cesnja cesnjaka
80 gr pekorino ili parmezan

Priprema

1.

Izlupajte troje jaja i dodajte maslinovo ulje te papra po zelji. Dodajte 60 gr rendanog parmezana. Sve dobro promjesajte. Ostavite ovu smjesu sa strane dok pripremite ostatak.

Skuhajte spagete u slanoj vodi. Uprzite na laganoj vatri slaninu te dodajte cesnjak. Dodajte spagete u tavu. Promjesjte lagano. Dodajte umak koji ste ranije pripremili i odmah sklonite tavu sa vatre. Ovo ne smije da vam bude ni minutu na vatri jer ce vam se onda jaja uprziti. Servirajte na tanjir i pospite sa parmezanom. Kako cijeli ovaj proces izgleda u živo možete vidjeti na videu https://www.youtube.com/watch?v=vCyQQ9kIBh4 
objavljenom na YouTube kanalu Moja mala kuhinja:  

Posluživanje

https://www.youtube.com/watch?v=vCyQQ9kIBh4

  • Spageti-karbonara(2)
  • Tjestenina...(2)
  • Testenini(1)
  • Italijanska kuhinja(1)
  • Italijanski recepti(1)
  • Karbonara-tjestenina(1)
  • Pasta-spageti(1)
  • Italija-paste(1)
  • Karbonara(1)

4

Ja sam iskreno prvi put probala Karbonaru u jednoj poznatoj Spageteriji u Italiji i bas je bila katastrofa. Bila je tako ljepljiva i jednostavno se nije mogla jesti. Dala sam joj sansu drugi put i tada je bilo obratno, jaja su bila toliko sirova da opet nisam mogla da jedem. Na kraju sam odustala. Nakon mozda 5 godina uz nagovor mog supruga sam ju probala po treci put i tada je bila odlicna. Zapravo je to bio njegov recept i zaista je ukusan. Nisam neki ljubitelj mesa pa kao i tebi svinjski obraz mi je bas izazov... Ali u svakom slucaju Karbonara je izvrsno jelo. 

Da, recimo da su male varijacije stvar tumacenja, mada za bilo koju vrstu luka, zaista, mislim da vecina ne stavlja. Ja obraz ne koristim ni ovde ni za amatricianu (jednostavno, previse mi je masno). Jedino sto zaista ne podnosim je carbonara u kojoj su se jaja pretvorila u kajganu. Moj najbolji prijatelj je vlasnik i kuvar u jednoj "spageteriji" u mestu u kome zivim i ima odlicne recenzije na TA, nigde u Italiji nisam jela bolji "scoglio" nego njegov (iako rodjen u Mialnu, poreklom iz Apulije). Ali, carbonara mi ne valja i uvek se svadjamo, kaze da klijenti traze "stegnuta" jaja. Ali kod nas, zaista, sta sve ne stavljaju...

Elpidha15 istina, i ovo nije originlani recept. Zapravo postoje mnoge teorije porijekla Karbonare. Zato nisam ni htjela da stavim u naslovu ''originalni recept''. Postoje mnoge verzije cak i u Italiji. Sa jedne strane jedni se kunu u upotrebu samo cesnjaka a drugi u crveni luk. Neki u svinjski obraz a drugi u slaninu (pancetu). Dosta godina sam zivjela u Italiji i istina je da (bar u tom dijelu Italije) za karbonaru koriste svinjski obraz. Sto se tice pavlake uopste ju ne koriste u ovom receptu i djeluje im zaista strano. Kao sto mozemo da pravimo lazanje na 100 nacina tako moze i karbonara. Ja sam jedino htjela reci da je karbonara mnogo jednostavnija i ''siromasnija'' nego sto prikazana u mnogim receptima.