Moj profil

Hljeb na bosanski način

21

Hljeb na bosanski način.lako i jednostavno.Recept opisan uz slike,kroz postupke.

Hljeb na bosanski način.lako i jednostavno.Recept opisan uz slike,kroz postupke.

Sastojci

1 kg brasna
2 kasike soli
1 kesica germe
oko 5 čaša tople vode

Priprema

1.

U manjoj šerpici ugrijemo vodu.Voda ne smije biti vrela,što znači da ne smije provriti.Voda treba da bude toplija nego kad je mlaka,znaci skinuti vodu sa šporeta tamo negdje kad mislite da ce za nekoliko minuta da provri.

2.

 U dublju,plastičnu posudu stavimo brašno,sol i germu (kvasac).Sve te suhe sastojke izmješamo kašikom.

3.

U sredini te mješavine sipamo vodu,malo po malo.(NIKAKO da saspemo svu vodu odmah!)I kad sipamo vodu,lagano povlačimo brašno i stvaramo smjesu.

4.

Ako vam zafali vruce vode,slobodno uzmite samo malo hladne vode.(Ne previše jer ćete upropastiti tijesto sa mnogo hladne vode.)Tijesto mjesajte kašikom jer je previše žitko(vodenasto) i lijepit će vam se za ruke.

5.

Tako pripremljeno tijesto ostavimo da nadođe.Da se smjesa udvostruči.

6.

Ponovo tijesto promješamo,i rukom(koju smo predhodno nakvasili vodom)pravimo male loptice i redamo po pouljenoj tepsiji.

7.

Hljeb pečemo uzavisnosti od jačine relne,ja u svojoj pečem 40-45 min.na 200 stpeni.

8.

Hljeb jedite vruć uz eurokrem(moj prijedlog,takodje moze i hladan.)Nadam se da vam se svidja i opis i slike,jer sam se baš potrudila.Ostavite svoj komentar da znam.pozdrav :)

  • Probati-kruh(1)

6

po receptu postupila, tijesto premekano, loptice se sve spojile u pečenju, kruh narastao k'o gljiva, očito treba dodati više brašna ili bitno smanjiti vodu.

Kakav crni 2,5 dcl case? Pa to onda 5 casa znaci 1,25 litra vode na kilo brasna?

Čaše su od 2,5 dl,secer nije potreban stvarno,tjesto treba biti žiđe jer kasnije kad ono nadođe dobije onu finu teksturu.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)