Moj profil

Strudla s makom

45

Strudla mog djetinjstva. Prije par dana su mi roditelji izdiktirali ovaj recept. Oboje su je pravili cesto, i mama i tata. Evo danas po njihovom receptu ja pravim za njih.

Strudla mog djetinjstva. Prije par dana su mi roditelji izdiktirali ovaj recept. Oboje su je pravili cesto, i mama i tata. Evo danas po njihovom receptu ja pravim za njih.

Sastojci

4 kasike secera
200 ml ulja
oko 700 g brasna
ribana korica velikog limuna
Fil

Priprema

1.

Kvasac otopiti u mlijeku. Jaja umutiti sa secerom srednje pjenasto, dodati ulje, koricu limuna, mlijeko i brasno postepeno da dobijete fino glatko, mekano tijesto.

Ostaviti da se udvostruci, odvojiti pola tijesta, razvuci na obrasnjenoj povrsini i filovati sa pola fila koji je prethodno skuhan. Ponoviti sa ostatkom tijesta i fila isto.

2.

Strudle prebaciti u pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti da se dizu jedno sat vremena.

3.

U medjuvremenu izmedju strudli staviti komad papira kako se ne bi slijepile jedna za drugu.

Peci u ugrijanoj rerni na 220 oko 10 minuta i onda smanjiti toplotu na oko 180 i nastaviti sa pecenjem jos nekih pola sata. Pred kraj pecenja premazati strudlu sa malo hladnog mlijeka i posuti kristal secerom.

4.

Fil: mak sa secerom i grozdjicama preliti sa mlijekom, oko 3-4 dl po slobodnoj procjeni (nisam danas mjerila, uvijek kuham odokativno). Bitno je ne dodavati previse mlijeka u pocetku, jer je uvijek lakse dodati ekstra mlijeka u gotovu gustu kremu od maka nego ako dodate previse pa dobijete prerijetku kremu. Ne moze se popraviti osim da odete po jos maka pa probate dokuhati fil :)Ili da stavite maslac i umjesto strudle dobijete neki fil za torticu...:)

Kuhati dok ne dobijete finu mazivu kremu.

  • Makovnjaca(2)
  • Srudla-s-makom(1)
  • Guzvap(1)
  • Mak(1)
  • Štrudle(1)

6

Ovo je prelepo,bogati nadev obozavam😍

Drage moje, hvala. Osim sto izgleda, miiiiriiiiiseeeee  a tek ukus..mmmmmm... 🙂 Hvala mami i tati!

kako dobro izgleda, izdali su ti dobar recept, ljepo si počastila roditelje🤗