Moj profil

Aleksandra torta

212

Jagoda kokos fantazija... Lagana voćna torta koja je oduševila sve čokoljupce oko mene, čak i onog najvećeg, pa zbog toga torta nosi baš njeno ime. ;) ♥

Jagoda kokos fantazija... Lagana voćna torta koja je oduševila sve čokoljupce oko mene, čak i onog najvećeg, pa zbog toga torta nosi baš njeno ime. ;) ♥

Sastojci

KORA x 3
40ml vode
40ml ulja
100g brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
FIL OD JAGODA
600g jagoda
1 vanil šećer
KOKOS FIL
400ml (1 konzerva) kokosovog mleka
200 ml mleka
90-100g gustina
60-70g belog eurokrema
250g vajkrema
200-250ml slatke pavlake*
1 kašičica ekstrakta od kokosa

Priprema

KORA Ovo su mere za jednu koru. Trebaju vam tri ovakve. Ja sve tri pečem odvojeno, imam dva kalupa pa brzo ide, a i kratko se peku.
1.

Umutiti belanca sa šećerom i vanil šećerom. Izmešati vodu, ulje i žumance pa dodati snegu od belanaca i kratko umutiti najmanjom brzinom. Izmešati brašno i prašak za pecivo i ručno umešati u belanca.

Kalup dimenzija 26cm obložiti papirom, ivice kalupa premazati margarinom. Izliti testo i peći koru na 180 stepeni 10-15 min u zavisnosti od rerne.

KOKOS FIL
1.

Gustin razmutiti sa mlekom. Kokosovom mleku dodati šećer i staviti da provri. Provrelo mleko skloniti sa vatre, umešati gustin sve vreme mešajući. Vratiti na tihu vatru i kuvati dok se ne zgusne.

2.

U gotov fil dodati eurokrem i belu čokoladu i mešati da se sve otopi. Prekriti prozirnom folijom i staviti u frižider na hlađenje.

3.

Slatku pavlaku umutiti čvrsto sa ekstraktom kokosa. U ohlađen fil dodati vajkrem, kratko izmiksati i umešati umućenu slatku pavlaku.

* Ja sam stavila 200ml slatke pavlake kako bi se jače osetio kokos. Za čvršći fil se može staviti 250ml.

JAGODA FIL
1.

Jagode staviti da se kuvaju sa šećerom i vanil šećerom. Gustin razmutiti s malo vode. Ukoliko bude većih delova jagoda ja ih propasiram onim za pire krompir. :D (po želji ih možete i izblendirati, ali nema potrebe) U jagode umešati gustin, kuvati dok se fil ne zgusne sve vreme mešajući. Skloniti s vatre, dodati margarin i mešati da se otopi.

Slaganje torte
1.

Jagoda fil podelite na dva jednaka dela. Od kokos fila odvojiti par kašika za premazivanje torte, ostalo podeliti takođe na dva dela.

Slažite kora, polovina jagoda fila, polovina kokos fila, pa ponovite, završavate sa poslednjom korom. Tortu staviti preko noći na hlađenje.

2.

Ja sam poslednju koru premazala sa malo odvojenog kokos fila i posula kokosom, a tortu okolo ukrasila šlagom.

Torta je prilično izdašna i visoka, verovatno će vam poslednja kora viriti iz kalupa... :D

  • Torte(10)
  • Jagode(2)
  • Kokos(2)
  • Cake-is(1)
  • Torta-bela-cokolada(1)
  • Torta-n(1)
  • Torta sa jagodama(1)
  • Torte voćne(1)
  • Krema(1)

21

hvala puno, uživamo u prefinoj tortici 🙂

hvala puno na odgovoru 🙂

#18 Marija17 mogao bi mascarpone sir, ili neki blagi i fino kremasti sir...