Moj profil

Kotlovina

180 minuta
45

Kotlovina je tadicionalno sajamsko jelo sjeverne Hrvatske. Ima raznih recepata izrade Kotlovine, no meni je u naslijeđe moje obitelji ostao ovaj, koji je ponešto dorađen. Recept je prilagođen radu u srednje velikom tanjuru (promjera 70 cm) za jedno 15-tak ljudi.

Kotlovina je tadicionalno sajamsko jelo sjeverne Hrvatske. Ima raznih recepata izrade Kotlovine, no meni je u naslijeđe moje obitelji ostao ovaj, koji je ponešto dorađen. Recept je prilagođen radu u srednje velikom tanjuru (promjera 70 cm) za jedno 15-tak ljudi.

Sastojci

za
5 žlica Svinjske masti
15 kom Svinjskih krmenadla
6 pari Kobasica
5 kom Pilećih bataka
3 kg Krumpira
6 glavica Crvenog luka
1 kom Zelene paprike
2 kom Mrkve
5 režnja Češnjaka
3 dcl Bijelog vina
Sol
Biber
Mljevene crvene paprike
2 kom Ljuti feferon ili paprika (po želji)
2 lista Lovora
Varijacija za gušću izvedbu
2 kg Krumpira

Priprema

1.

Svinjsku mast ugrijemo na temperaturu prženja i u nju stavimo pripremljeno meso (krmenadle, piletinu, kobacice)

Lagano zapržimo s obje strane, te potom to meso stavimo na obruč tanjura kako bi zadržalo potrebnu temperaturu.

2.

U mast koja je prethodno poslužila za prženje mesa sada ubacimo sitno nasjeckani crveni luk, posolimo i dinstamo dok ne poprimi staklastu boju.

Za vrijeme dinstanja luka ubacimo i sitno nasjeckanu zelenu papriku i mrkvu.

3.

Nakon što se povrće izdinstalo, dakle poprimilo staklastu formu, dolijemo vodu. Voda se dolijeva malo do ispod ruba tanjura, a kako se ne bi preljevala po obodu nakon što vratimo meso.

Sada dodamo sitno izrezani češnjak, jednu žlicu koncentrata  od rajčice i 3 žlice ajvara. Pustimo da provri.

4.

U ovu "juhu" ubacimo sve meso s oboda (osim kobasica) da se zajedno kuha, te dodamo po želji mljevene crvene paprike, biber i Vegetu. Začine određujem tako da tanko posipam po cijeloj površini tanjura u kojoj se kuha.

Ovo se kuha toliko dugo dok meso ne postane toliko mekano da ga se lagano probije vilicom.

5.

Kada meso dovoljno omekani, vraćamo ga nazad na obod tanjura i u "juhu" ubacujemo oguljene krumpire i dodajemo 3 dcl bijelog vina (ne prekiselog!). Uz krumpir ubacujemo i kobasice i sve skupa još kuhamo jedno 20-30 minuta, odnosno dok se ne skuhaju krumpiri.

Povremeno probajte okus juhe kako bi je po potrebi dosolili ili doljutili. Također, po potrebi dolijevajte vodu, tako da razina iste ne pada puno ispod ruba tanjura za kuhanje.

Za gušću kotlovinu
1.

Stavimo 2 kg oguljrnih krumpira i narezane šampinjone., te ih kuhamo 15 minuta. Dodajemo bijeli grah iz konzerve. Ubacimo kobasice i sve skupa kuhamo još 15 minuta.

Posluživanje

Kotlovina se poslužuje u dubljim tanjurima, kako bi stalo i meso i saft. Zelena salata kao prilog, a od pića bijelo vino ili piva. 

  • Kotlovina(2)
  • Kotlic(1)

13

Konačno smo u nedjelju uhvatili malo sunca  i sabrali društvo bez straha da će se sjediti u vrtu pod kišobranima. Naoružali smo se uglavnom svinjetinom i kobasicama, za dijetalce priložili i malo piletine jer ima i onih koji zbilja ne smiju svinjetinu, ali i onih drugih s načelom - jedeš malo, skidaš salo- i navalili u borbu s novopečenim  uređajem  za kotlovinu. Cvrčalo je po tanjuru i mirisalo od brda do glavne ceste tako da smo dobili prošireno gledateljstvo i vatrene navijače iz susjedstva. Držali smo se recepta, jedino sam krumpir malo predkuhala u loncu u kuhinji  prije stavljanja u saft od kotlovine. Publika više nije mogla čekati pa je  to s krumpirom malo ubrzalo pripremu povrća. I na kraju ne znaš što je bilo bolje, meso ili povrće.  Izjava iz  publike  - sjedili  bi mi i pod kišobranima - za ovakvu kotlovinu - dovoljno opisuje kakav smo rezultat dobili.

Uglavnom, bio je to uspjeh i hvala na pomoći. Prošla proslava, a da se nisam namučila, čak su i gosti s veseljem sudjelovali u pečenju mesa na tanjuru.

Hoćemo, hoćemo, samo bar da se vrijeme malo popravi.  

Ma nema na čemu 🙂

Eto, kada probate, javite dojmove, baš me zanma da li vam je sjeo recept.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)