Moj profil

Piroške sa sirom

46

Kao mala uživala sam u piroškama, međutim nakon što smo otišli iz Zagreba u niti jednoj pekari našeg kraja nisam uspjela pronaći pirošku. Nedavno sam na stranicama Coolinarike pronašla recept, malo ga doradila i dobila izvrsne piroške.

Kao mala uživala sam u piroškama, međutim nakon što smo otišli iz Zagreba u niti jednoj pekari našeg kraja nisam uspjela pronaći pirošku. Nedavno sam na stranicama Coolinarike pronašla recept, malo ga doradila i dobila izvrsne piroške.

Sastojci

za
Kvasac
1 suhi kvasac Dolcela
par žlica mlijeka (toplog)
Tjesto za piroške
200 grama krumpira (kuhanog)
2 žlice margarina (može i Margo)
1 dcl mlijeka
300-400 grama glatkog brašna
Za nadjev slani kravlji svježi sir
Za prženje - vruče ulje

Priprema

1.

Za sami početak potrebno je pripremiti kvasac za piroške. Ja ga uvijek pripremam isto, par žlica mlijeka, žličica šećera i suhi kvasac.

2.

U drugu posudu stavimo mješavinu pasiranog krumpira (u koji smo dodali 1 dcl mlijeka i 2 žlice margarina), dodamo žutanjke,mjeđavinu kvasca,  soli, i zatim brašno. Ostavimo na toplome da se smjesa podiže.

3.

Na pobrašnjenu površinu stavimo brašna, zatim tjesto, i mjesimo dok ne dobijemo čvrsto tjesto koje se ne lijepi za ruke.

4.

Tjesto razvaljamo na debljinu malog prsta, razrežemo na pravokutnike (ako želite veče piroške onda režite na veče, ako ne..onda na manje).

5.

Uz rub svakog pravokutnika stavite po crtu kravljeg sira (kojeg ste posolili)...najbolje je stavljati onom špricom za kolače, ili može i vrečicom kojoj ste odrezali vrh. Drugi rub navlažite vodom da se bolje zaljepi urolano tjesto.

6.

Pravokutnik zarolajte tako da tjesto dobro stisnete da sir nebi curio van.

7.

Pržite u vručem ulju sa obe strane dok ne dobije lijepu boju. Ne predugo, sa svake strane po 2-3 minute. Ako se bude pržilo predugo sir će početi curiti van, i uljeće prskati.

8.

Gotove piroške stavljajte na krpu ili papirnatu salvetu da se cijede.

9.

Dobar tek :)

Posluživanje

Ukoliko želite da vam piroške upiju više masnoće, pržite na masti ili umjesite mekše tjesto.

  • Piroske-od-sira(1)
  • Piroske-sa-sirom(1)
  • Piroške(1)

4

E da, i meni su sjećanje na Zagreb.. Naravno okus ovih piroški nije baš kao onaj kojeg se sjećam, ali također mi je fin, i mislim da ćemo od sada uživati u piroškama svi 🙂

danas ih nema više nigdje ,desert djetinstva ujutro prije škole trk po pirošku😋😍

I ja se sjećam ovakvih piroški,također iz ZG,hvala na receptu,ide u omiljene.