Moj profil

Uskrsnja pogaca

170 minuta
85

I ovim receptom se sa velikom radoscu odazivam pozivu clanica grupe ,,Cuvari bakinih recepata,, i njihovoj zelji, da povodom Uskrsnjih praznika napravim nesto, sto tog dana iznosim na svoju trpezu. Kako je mene ova pogaca oduvek posebno radovala, zelela bih tu radost i njeno veselo sarenilo da podelim sa vama. 

I ovim receptom se sa velikom radoscu odazivam pozivu clanica grupe ,,Cuvari bakinih recepata,, i njihovoj zelji, da povodom Uskrsnjih praznika napravim nesto, sto tog dana iznosim na svoju trpezu. Kako je mene ova pogaca oduvek posebno radovala, zelela bih tu radost i njeno veselo sarenilo da podelim sa vama. 

Sastojci

za
1 kg brasno tip 400 meko /glatko/
50 gr kvasac
300 ml mleko
300-350 ml voda
6 supenih kasika ulje
2 kasicice secer
3 kasicice so
3 kasicice susam
125 gr puter
1 kom jaje

Priprema

1.

U toplom mleku rastvoriti 1 kasiku brasna, dve kasicice secera i kvasac. Kada kvasac nadodje, prerucite ga u dvaputa prosejano brasno, dodataj te so ,ulje i 300 ml mlake vode i pocnite da mesite. Po potrebi dodavati i preostalu vodu, testo treba da bude meko i podatno za rad.

Ja testo radim u velikom mikseru i on ga mesa oko 10 minuta. Zatim ga oblikujte rukama, tako cete najbolje osetiti da li je dovoljno meko. Prebacite ga u neku nauljenu posudu i stavite na toplo mesto dok se duplo ne poveca. Cesto kada mi se zuri, predhodno lagano zagrejem rernu, iskljucim je, posudu sa testom stavim unutra, i tako skratim vreme cekanja na pola. 

2.

Testo ponovo premesiti rucno, i podeliti ga na devet delova, tako sto cete od ukupne mase izdvojiti 1/5  a ostatak podeliti na dva dela. Sad svaki od ta dva veca dela podelite na 4 dela i napravite loptice, koje cete premazati sa malo ulja, pokriti samolepivom kuhinjskom folijom i ostaviti ih da porastu.

3.

Po meni ovo je najbitniji deo za ovu pogacu, koju mozete slagati ovako kao ja ali i drugacije. Da bi se testo listalo bitno je sledece.

Ako vam je posuda u kojoj pecete promera 30 sm, testo /1 lopticu/ treba razvuci na vel.precnika 30 cm. Ja je oklacijom razvucem na podlozi za rad, a zatim je tako razvucenu prenesem na pleh ili posluzavnik na kome je hartija za pecenje. Tu je bogato premazem mekim puterom. Sledecu isto tako razvucem, prenesem i stavim preko prednodne,premazem je puterom i tako dok ne razvijem cetvrtu i prenesem je.

Sada ih prebacite u frizider na 15-tak minuta dok vi pravite ovo isto samo sa one 4 preostale kugle testa ali njih razvijate na vel.precnika 27 -28 cm.

Izvadite prvo testo iz frizidera, ubacite ovo drugo da se rashladi, i sekacem za picu ili vrlo ostrim tankim nozem odrezite ivicu u sirini od 2 cm. Ovo mozete videti na slici. Ne bojte se da ce se nesto desiti sa testom zato sto je u frizideru, kvasac je veoma uporna gljivica, a puter ce se dovoljno ucvrstiti da mozete lakse u kasnijoj fazi baratati sa testom, nece klizati i razlistavati se.

4.

Sada testo razrezite na 8 jednakih delova ali rezite od sredine do 1-2 cm od ivice. Svaki dobijeni trougao prosecite kroz sredinu kao na slici. Uzmite onaj komad testa koji ste odsekli od prvobitnog kruga, uvrtite ga i slozite odozgo po ivici , slika 5. Sada uhvatite vrh prosecenog trougla, podignite ga prema sebi, i progurajte kroz proseceni otvor i vratite na kraj testa i stavite preko onog dodatog urolanog testa. Zbog ove radnje je jako bitno da vam testo bude hladno i puter cvrst da vam ne bi klizalo. U svakom slucaju to je ipak samo testo, pa ako vam se cini da nije dobro, probajte ponovo, rukama popravite nedostatke, testo ce ponovo porasti i nista se nece primetiti.

5.

Na ovoj slici je sve vec jasnije. Ovo je prvi red a za drugi ponovite proceduru, samo sto ce te sad testo promera 27-28 cm, iseci na 8 jednakih trouglova, na usti nacin ih uvrnuti kroz otvor, i slagati ih naizmenicno sa ovima u donjem sloju tako da se vide uvrnuti trouglici oba sloja. Ako pogacu pecete u kalupu za kuglof, prosecite na hartiji za pecenje otvor da je mozete tako ubaciti u kalup. Ako je pecete u obicnom kalupu,mozete odmah dodati onu devetu lopticu testa koja je taman toliko porasla da popuni sredisnju prazninu, pa je tako sa hartijom za pecenje preneti.

6.

Sada je momenat da izaberete gde cete ostaviti udubljenja za jaja. Ja sam izabrala donji red jer je moja pogaca radjena od 600 gr bracna i manja je, pa su jaja zato prepelicja. U donjem redu sam svakom trouglicu savila vrh ispod a uvrnute delove sam razmakla i ubacila bademe u rupe da se ne bi zatvorili prilikom pecenja. Za velika jaja otvore mozete popuniti krupnim, predhodno opranim orasima koje cete malo nauljiti, ili jos bolje ako imate drvana neofarbana jaja.

Razmutite jedno zumance i pazljivo prelazite samo preko ravnih delova testa, nemojte premazivati delove koji se listaju jer ce ih jaje zalepiti a zatim te delove pospite sa susamom.

Pogacu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 35-40 minuta, povremeno proveravajuci da li je potrebno zastititije al.folijom da ne bi zagorela.

7.

Kako sam ja svoju pogacu pekla u pekarskom kuglofu koji je od mene stariji barem 7-8 godina, tako kaze moja mama, od onog devetog dela testa sam napravila pletenicu i stavila oko otvora. Za Uskrs obavezno ofarbam jedno guscije jaje koje tu stavim a okolo u udubljenja stavljam ofarbana sitnija kokosja jaja.

8.

Napomena

Ovu pogacu mozete zalediti cim se ohladi, a na Uskrs ujutru je ranije izvadite, da se prirodno otkravi i pred samo sluzenje mozete je malo zagrejati u rerni i dekorisati sa jajima. Verujte mi niko nece primetiti da je niste to jutro pekli.

Posluživanje

Pogaca nije ni masna ni teska, ja je serviram za dorucak toplu, uz barenu sunku i moju Uskrsnju slanu tortu koja je za tu priliku dekorisana sa rotkvicama, mladim lukom,itd..

  • Uskrs(4)
  • Uskrsss(1)
  • Recept dana(1)
  • Uskrs-inka(1)
  • Pogaca-veligden(1)
  • Uskrsnja-pogaca(1)
  • Hleb(1)

28

👍

E sad pred Uskrs da kažem da ću da je ponovim ali kako treba, super mi je ideja sa jajima. Iskreno jedva čekam. 🙂

Upsss, ja zaboravila da povežem sliku.😵 Ma samo sam skoro godinu dana zakasnila.😉