Moj profil

Domaći kruh

30 minuta
535

Ovaj recept sam pronašla na internetu, i oduševila se! Recept je jednostavan,prvi put sam radila kruh i ispao mi je savršeno, pa sam ga odlučila podijeliti sa vama :)

Ovaj recept sam pronašla na internetu, i oduševila se! Recept je jednostavan,prvi put sam radila kruh i ispao mi je savršeno, pa sam ga odlučila podijeliti sa vama :)

Sastojci

800 g brašna (glatko tip 550)
1 paketić instant kvasca (7 g)
pola paketića praška za pecivo
3 dcl mlakog mlijeka
2 dcl mlake vode
1 dcl ulja
1 vrhom puna čajna žličica soli

Priprema

1.

Za miješani kukuruzni napravite omjer od 600 g običnog i 200 g kukuruznog brašna.
Za klasični kukuruzni može se raditi pola pola, ali onda se drugi dan kruh dosta mrvi.

2.


3.

Za ovaj kruh najprije odvagnite i odmjerite sve sastojke, pa od količine brašna oduzmite 3 žlice (nije bitno, može i 4 i 5...) i stavite u manju posudu gdje će se dizati kvas. Tome dodajte suhi kvasac i  svu mlaku vodu, malo promiješajte i stavite na toplo da se diže. Obično dodam jednu malu žličicu šećera, da se kvasac brže aktivira.

4.


5.

Ostatak brašna pomješajte sa praškom za pecivo i soli.Kad se kvas dignuo za par centimetara (ali - dovoljno je i samo malo) dodajte ga u brašno, pa dodajte mlako mlijeko i ulje. Tad treba tijesto zamijesiti.

6.


7.

Treba izmijesiti tijesto da postane glatko i elastično, pa ga u zdjeli ostaviti na toplom da se diže dok se ne udupla. To traje obično preko sat vremena. Što se više puta tijesto premijesi i opet ostavi dizati to će ono biti rahlije, imati više zračnih mjehurića i kruh se neće mrviti.

8.


9.

Nakon što se poslije jednog dugog miješenja i jednog dizanja tijesto udvostručilo, istresite ga iz posude na pobrašnjenu podlogu, rukama još samo malo nježno izmijesite kako bi mogla oblikovati štruca, pa ju stavite u namašćenu i dobro pobrašnjenu tepsiju. Zarežite nožem šare prema želji, plitko, par milimetara (to je samo za dekoraciju, ne mora se zarezivati)
Uključite pećnicu na 250°C da se dobro zagrije.

10.

Za to vrijeme dok se pećnica zagrijava, držite kruh na toplom da se diže još oko pola sata, pokriven kuhinjskom krpom. Tijekom dizanja ga odozgo u par navrata tanko kistom namažite mlakom vodom da se ne napravi korica.

11.


12.

Kad se lijepo dignuo, pospite ga brašnom jer mu to daje lijepi starinski izgled kad se ispeče.
Stavite ga peći i odmah smanjite temperaturu na 220°C, pa pecite dok odozgo ne promijeni boju u blago zlatnu.

13.


14.

Nakon 40 minuta pečenja, ubodite štapić za ražnjiće u sredinu kruha, odmah izvadite i ako na sebi ima tragove ljepljivog tijesta nastavite još peći dok štapić ne bude suh, a kad se kucne odozgo po tijestu treba se čuti šuplji zvuk.

15.


16.

Pečeni kruh izvadite iz kalupa ili tepsije, pa ga umotajte u par slojeva platna (stolnjak i kuhinjske krpe). Tako stoji oko sat vremena. Za to vrijeme korica postaje savršeno mekana.
Kad se kruh sasvim ohladi, premjestite ga u plastičnu vrećicu i držite negdje na hladnijem mjestu.

17.


  • Kruh(5)
  • Domaći kruh(2)
  • Hljeeeb(1)
  • Isprobano-slano(1)
  • Hleb(1)

53

Odlično...radila sam ga od pola mase i pekla na 180 nekih 35-40 min....savršen

Probajte bez praska za pecivo, i sa duzom, hladnom fermentacijom.
 Dakle, ne sada-za-odmah, nego recimo danas-za-sutra.  - uvece zamesite testo, stavite u dovoljno veliku posudu, pokrijte (licno koristim silikonske poklopce za sve i svasta, jako su prakticni), i stavite u frizider preko noci.
 Sutradan izvadite premesite, i sacekajte da se ugreje na sobnu temperaturu, i dalje pecite vec u zavisnosti od rerne koju imate (dakle nije na svakoj rerni 250C zaista 250.

Recept je odlican ali vrijeme pecenja definitivno ne. Na toj temperaturi za 40 min izgleda kao ugalj. Pola sata na 200 i bit ce ok. 

Ovako je ispalo drugima