Moj profil

Tiramisu

34

Recept je prije mnogo godina objavljen u dnevnim novinama "Slobodna Dalmacija". Od tada tiramisu radim samo na ovaj način.

Recept je prije mnogo godina objavljen u dnevnim novinama "Slobodna Dalmacija". Od tada tiramisu radim samo na ovaj način.

Sastojci

Krema
120-150 g šećera (kako tko voli slatko)
1 vrećica učvršćivača šlag-fix (može i bez njega, ja ne stavljam)
Još
cca 400 Savoiardi piškota
1 šalica procijeđene jake crne kave
1-2 žlice vino Marsala, liker Amaretto ili rum
kakao u prahu za posipanje

Priprema

1.

Pjenasto umutite jaje, žumanjke, šećer i vanilin šećer. Kad jaja zapjene, dodajte ocijeđeni mascarpone sir koji ste prethodno malo razradili vilicom. Sve dobro izmiksajte da dobijete glatku kremu. Na kraju lagano primiješajte tučeno slatko vrhnje učvršćeno učvršćivačem (ja ne dodajem, nema potrebe).

2.

U dubokom tanjuru pomiješajte kavu i liker. Piškote uronite samo na tren, 1-2 sekunde i slažite ih gusto jednu do druge na dno duguljaste vatrostalne posude (ili tepsije 37x21 cm).
VAŽNO: Piškote nemojte previše namakati jer će inače tiramisu imati prejak okus kave i biti premokar.
Polovicom kreme prekrijte piškote, pa na nju poslažite još jedan red vlažnih piškota.
Završite kremom, poravnajte i obilato pospite kakaom u prahu (prosijte kroz fino cjedilo direktno na kolač da nema grudica).
Ostavite u hladnjaku, najbolje preko noći, da se piškote namoče kremom.

3.

Tiramisu možete napravti u pojedinačnim šalicama.
Na dno šalice stavite 1-2 žlice mascarpone kreme. Razlomite 1-2 piškote na 4 dijela i umočite ih u kavu. Stavite ih na kremu, obilato premažite mascarpone kremom, poravnajte i pospite kakaom u prahu.

4.

Savjet: Ako ne jedete sirova jaja, napravite mascarpone kremu od pasteriziranih jaja.
Kako pasterizirati jaja za tiramisu: U lonac stavite 50 g šećera i 25 ml vode (oko 2 žlice). Kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi, ne smije požutjeti. Sirup će biti gotov kada se na površini stvore mali bijeli mjehurići. Ako imate termometar, gornja granica je 121°C.
Za to vrijeme mikserom pjenasto umutite žumanjke, jaje i ostatak šećera. Kad je sirup vruć i spreman, prelijte ga preko jaja i nastavite mutiti. Kremu miješajte dok se potpuno ne ohladi.
Inače, krema od jaja, šećernog sirupa i vode poznata je kao pate à bombe krema.

  • Tiramisu(5)
  • Kolači bez pečenja(1)
  • Tiramisu-5(1)
  • Kolači(1)

7

Drugi te put zovem😁

🙂

👋

Ovako je ispalo drugima