Moj profil

Torta od lješnjaka

4

...rođendanska torta....nastala iz potrebe za večom tortom po odličnom receptu andreamakarske Japanski vjetar na moj naćin ....uz male prilagodbe meringue i  dodatak biskvita za oblaganje fondanom.... sve napravljeno za hedoniste....

...rođendanska torta....nastala iz potrebe za večom tortom po odličnom receptu andreamakarske Japanski vjetar na moj naćin ....uz male prilagodbe meringue i  dodatak biskvita za oblaganje fondanom.... sve napravljeno za hedoniste....

Sastojci

za 2 meringa biskvita O 27-28 cm
200 g bjelanaca otpril. od 6 jaja
200 g šečera
1 vanil-šečer
biskvit sa lješnjacima O 27-28...za veču tortu 2X
150 g šečera
4 žlice ulja
4 žlice brašna
2 žlice krupno sjeckanih lješnjaka
1 žlica fino meljenih lješnjaka
ako se oblaže fondanom onda 2x biskvit O 28
2 žlice šečera
2 žlice brašna
na vrh noža praška za pecivo
biskvit za rubove kalupa
3 žlice šečera
3 žlice brašna
navrh noža praška za pecivo
krema lješnjak i krema chantilly
1.1 l mlijeka
120 g šećera
70 g gustina
120 g jadro napolitanke grubo izmrvljene
150 g krupno nasjeckanih lješnjaka

Priprema

1.

Biskviti se mogu pripremiti dan ranije. Prvo se pripremaju biskviti 3. od lješnjaka,  jer im je kraće pečenje. Za svaki biskvit istućemo čvrsti snjeg od 4 bjelanaca i dodaje se u više puta pripremljen šećer i vanil šečer. Kad se šečer otopio dodati u nekolko puta 4 žlice ulja. Žlicom lagano izvrtiti smjesu, od sredine prema vani uz okretanje zdijele. Na kraju dodati izmješano  brašno sa lješnjacima. Staviti na pripremljen izrezan pek papir. Peći na 160 stupnjeva 15 min -18 min. Ako se radi manja torta dovoljan je jedan biskvit od lješnjaka.

2.

Meringa biskvit 2.: istuči bjelance čvrsto i dodati u više puta šečer sa vanilinom. Na kraju dodati jušnu žlicu limuna i još malo miksati. Dobivenu smjesu staviti na pripremljene pek papire O 27-28 i staviti sušiti na 100 stupnjeva sa ventilatorom cc 2 h. Osušeni biskviti su tvrdi. Okrenuti ih na lim i skinuti papir da se nebi navlažili.

3.

Krema: Vrhnje istučemo vrlo pažljivo da se ne pretvori u maslac. Dovoljno da bude  tek zgušnjen, i tako ga stavimo u frižider. Litru mlijeka sa šećerom staviti da zakuha. U posudu stavimo puding i gustin te dodamo 1 dl hladnog mlijeka i razmutimo.  Ulijemo u toplo mlijeko i kuhamo dok se zgusne. Kremu preručimo u drugu zdijelu i ohladimo do mlakog i ubacimo maslac na kockice i izmiksamo.Prepolovimo smjesu. U prvu dodamo lješnjake krupno rezane i napolitanke, a u drugu 1 žlicu extrakta vanilije. U tu drugu smjesu ako je dovoljno prohlađena ulijemo naše polutučeno vrhnje, i to u nekoliko puta. Krema odma mora biti lagana prozračna.

4.

Okrugle biskvite 1. za oblaganje kalupa: Stučemo pjenasto jaja sa šečerom i kad se otopi šećer dodajemo u nekolko puta brašno sa malo praška za pec. Smjesu razdijelimo na dva odrezana pek papira O 28 i stavimo peći na 180 stupnjeva 6-7 min.

Četvrtast biskvit za stranice kalupa: Stučemo jaja sa šečerom , dodamo brašno sa malo praška za pec. Stavimo peći na lim obložen pek papirom. Biskvit razrežemo na tri trake otprilike  kolika će biti torta.

5.

Slaganje torte: Pripremljen kalup ili teća obloži se pvc folijom. Na to se stavi----- okrugli biskvit 1. tanko namazan kremom, samo da se meringa zalijepi. Sljede odrezane  trake biskvita za stranice kalupa. Nakon toga dolazi ---meringa i na nju chantilly krema pa na nju lješnjak krema---biskvit od lješnjaka pa opet chantilly pa na nju krema lješnjak----biskvit od lješnjaka chantilly krema pa na nju lješnjak krema---meringua malo kreme da se zaljepi biskvit 1.

Torta se zamota pvc folijom i sutra dan je ukrašavati

6.

Nakon hlađenja skine se folija i stavi se okrugli pijat ili pripremljena podloga za serviranje i torta se pažljivo okrene. Torta je obučena u biskvit i može se namazati sa buttercream. Za buttercream stavimo maslo i šećer u prahu u  mikrovalnu pažljivo tek toliko zgrijati tako da se može pjenasto umutiti. Iza toga se stavlja fondan i ukrasi.

  • Always(1)
  • Puse(1)
  • Ljesnjak-torta(1)

2

😍

Prelepa torta.Bravo.👏