Moj profil

Sarma :)

30 minuta
15

Poznato je kako svaka domaćica ima svoj način pripreme sarme, evo ovo je jedan koji je mene naučila mama

Poznato je kako svaka domaćica ima svoj način pripreme sarme, evo ovo je jedan koji je mene naučila mama

Sastojci

za
60 dag mljevenog meseca
1 glavica kiselog zelja (kupusa)
10 dag riže
3 režnja češnjaka
žličica soli i vegete
po potrebi papar
1 žlićica crvene paprike

Priprema

1.

Prvo uzimamo mljeveno meso i u njega stavljamo sitno nasjeckana tri režnja češnjaka, 10 dag riže prethodno isprane u vodi, te stavlamo začine po želji.Prethodno kiseli kupus kojeg smo uzeli za sarmu ispseremo u vodi u slučaju ako je malo kiseliji.

2.

Nakon što pripremimo mljeveno meso uzimamo list kiselog kupusa i punimo ga mljevenim mesom i vrtimo tako da krajeve zavrnemo prema unutrašnjosti srame da nam se ne bi tijekom kuhanja raspala. Ostatak kupusa koji nam je ostao nakon što smo napravili sarme narežemo na trake šroke cc 2 cm.Na dno lonca stavljamo taj narezani kupus i na njega posložimo sarme,nalijemo vodo tako da prekrijemo sve sarme. Nakon što voda zavri stavlamo žličicu crvene paprike i još začina po potrebi :) Danas za ručak uz sarmu ja sam napravila pire krumpir koji se savršeno sklapa s sarmom 

4

Ja u mleveno meso dodajem i sve dimljeno samleveno. Ne stavljam nista posebno pored sarmica. Dodajem domacu slaninu, malo prsute, dimljenu pecenicu. Sve to sameljem i umesim sa mesanim mlevenim mesom. Normalno, dodam i sve ostalo kako vec ide.

KOD NAS U BOSNI SE SARMA JEDE UZ PITU SA SIROM PA POSLIJE TOGA IDE PECENJE!

hvala 🙂 da i kod nas u Zagorju je običaj krumpir uz sarmu ...mljeveno meso se pomiješa na tanjuru s pireom i nasjecka se kupus i nema boljeg od toga :))