Moj profil

Gratinirani karfiol

60 minuta
10

Odlican recept za situaciju kada hoces samo skuhati karfiol, pa se malo zaigras ;)

Odlican recept za situaciju kada hoces samo skuhati karfiol, pa se malo zaigras ;)

Sastojci

za
1 veliki karfiol ili cvjetaca
1 veci crveni luk
3 zlice brasna
2 zlice maslaca
1 litra juneceg temeljca
1 dcl tekucine u kojoj se kuhao karfiol
2 prstohvata bijelog bibera
2 prstohvata mljevenog muskatnog orascica
3 dcl mlijeka
5 prstohvata himalajske soli
mrvica bucinog ulja

Priprema

1.

Ocistiti karfiol, te ga raskomadanog bez listova ubaciti u juneci temeljac. Kuhati dok ne bude skroz mekan. Zatim ga iscijediti, te od toga ostaviti 1 dcl tog novog temeljca za kasnije.

2.

Na maslacu propirjati sitno isjeckanu glavicu crvenog luka. Zatim dodati mlijeko i brasno, lagano mijesati, te pustiti nek se skuha. Dodati sad onaj 1 dcl neke vrst takodjer temeljca u kojem se karfiol kuhao. Ubaciti po dva prstohvata bijelog papra i mljevenih muskatnih orascica. Po volji moze i manje, ovo je malo zacinjenija verzija. Posoliti sa 4-5 prstohvata himalajske soli, naravno, moze i s obicnom. Nek se kuha i skuha, i zatim malo ohladi.

3.

Posudu za pecenje u rerni premazati maslacem, a zatim i poskropiti bucinim uljem. Ubaciti procijedjeni karfiol, te ga preliti umakom u kojem smo prethodno razmutili tri zumanjka, te dodali malo kiselog vrhnja u njega. Posuti s dvije zlice krusnih mrvica i parmezanom. Sve to staviti u pecnicu na nekih 250 stupnjeva te peci cirka pola sata. Ostale vremenske odrednice prema osjecaju. Na kraju ostaje samo gustati, uz domaci kruh naravno.

  • CVJETAČA(1)
  • Karfiol(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.