Moj profil

Krafne

121

Dugo sam tražila recept za krafne, da ne budu masne, da budu mekane i da izgledaju kao kupovne a opet da su domaće..nakon duge potrage i kombiniranja evo što sam našla i kako je ispalo... pridržavam se svakog slova koje ovdje piše.... pa sretno i dobar tek :)

Dugo sam tražila recept za krafne, da ne budu masne, da budu mekane i da izgledaju kao kupovne a opet da su domaće..nakon duge potrage i kombiniranja evo što sam našla i kako je ispalo... pridržavam se svakog slova koje ovdje piše.... pa sretno i dobar tek :)

Sastojci

među prstima soli
2,5 dcl mlijeka sobne temperature
5 jušnih žlica ulja
kvasac (ja koristim u prahu, jedna vrecica je dovoljna)
1 jušna žlica ruma
1/2 iscijeđenog soka od limuna
1 limunova korica naribana
600 g OŠTROG brašna

Priprema

1.

Žumanjke i šećer izmiksati, dodati malo mlijeka (cca 1 dcl), rum, sol, limunov sok, limunova kora, kvasac, ulje i sve dobro promiješati te ostaviti 20-25 min na toplom da odstoji.

2.

Postepeno dodavati brašno uz neprestano miješanje i kasnije po potrebi ostatak mlijeka. Potrebno je dobiti smjesu mekanu (ko za orehnjaču). Tijesto odmah razvaljati na 1 cm debljine i izrezati u krugove, premažem rubove bijelanjkom, zatim pokriti krafne i ostaviti ih da se dignu.

Ja obično tijesto napravim navečer i ostavim ih preko noći da se dižu...ujutro su mi duple...

3.

 Imam tavu od 28 cm i za nju mi je potrebno 2,5 dcl ulja za pečenje krafni. Zagrijem ulje prvo na najjače, a zatim do kraja smanjim i pustim da se izjednači temperatura. Uvijek u ulje stavljam prvo gornju stranu krafne i pečem poklopljene, zatim ih okrenem i drugu stranu pečem bez poklopca. (cijeli postupak pecenja traje mozda 1-2 mninute). Kad su gotove stavim ih u zjedlu (u kojoj je prethodno paprinati ručnik da još malo upije masnoću) i držim ih poklopljene. Nafilam ih pekmezom tek kad su sve krafne pečene

4.

Napomena: da bi dobili rub bitno je da vam u tavi za pečenje ulja bude malo manje od polovce debljine krafne tako da se ne urone cijele u ulje.

  • Krofne(3)
  • Krafne(2)
  • Krofi(1)

13

najfinije ikada 🙂

Možete probati, iako pokušajte za buhtle - 1kg glatkog brašna, 1 svježa germa ili 2 vrećice u prahu, 1 jaje, 8 zlica ulja, 3 žlice šećera, malo soli i mlijeko po potrebi (0.5l sigurno)

naravno arome po želji rum i limun ako su slatke... Ako su slane manje šećera itd.. Sretno, u dobar tek ;-)

Radila sam ih i predobro su ispale...jedino mislim da sam premalo soli i ruma stavila...prenjezno i bojazljivo sam bila sa time...drugi puta cu malo zesce posebno po rumu hahah 😉

Jako mi se je svidjelo tijesto, po izradi i po tome kako se lijepo dize...prejednostavno je pa me zapravo zanima mislite li da bih mogla od istog tijesta buhtle raditi? Samo da zamjenim pola ostrog brasna glatkim nafilam i u protvan poslazem pa nakon dizanja u pecnicu?   🙂