Moj profil

Pedoći na buzaru

20 minuta
22

"Afroditine crne školjke" 

"Afroditine crne školjke" 

Sastojci

za
1,5 kg pedoća
5-6 čenšnja češnjaka
1 vezica peršina
2 žlice mrvica
0,5-1 dcl. bijelog vina

Priprema

1.

Pedoće počistite od trava, isperite te stavite u padelu u kojoj ste prethodno ugrijali ulje.

2.

Kad se školjke otvore izvadite iz lonca te odložite sa strane, neotvorene pedoće bacite. 

3.

U lonac u kojemu su se otvarali pedoći, gdje se sada nalazi njihova voda, dodajte nasjeckan peršin, izgnječen ili potpuno sitno nasjeckan češnjak, još koju kap ulja, zatim vino te mrvice
Mješajte dok sve to skupa ne dobije kompaktnost.

4.

Pred sam kraj imate izbor, ubaciti pedoće nazad u lonac te pomiješati ili tu gotovu smijesu jednostavno preliti preko već otvorenih pedoća.

5.

Koji savijet +

nemojte dodavati sol, voda od školjki je dovoljno slana. 
Ukoliko školjke ne puste dovoljno vode slobodno ju dodajte, ili ako volite, dodajte više vina :)

Posluživanje

Pedoći na buzaru se uglavnom jedu kao samostalno jelo, poslužite ih u velikoj zdjeli te ih vadite na tanjure s puno toča. Toč hvatajte školjkom a ako ga ostane umačite kruhom. Prste nemojte brisati, poližite ih :)
Ako ste za opciju priloga, predlažem domaće tagliatelle.

Dobar tek! :)

  • Dagnje(2)
  • Buzara(2)
  • Pedoci(1)

6

Probat ću i to 🙂 vjerujem da je odlično pogotovo kao umak za pašte 🙂(osim ovog s kozicama.. njih jedem uglavnom sirove, kuhane ili pečene mi izgube okus i dobiju nekakvu plastičnu teksturu) Pozdrav 🙂  

Nacin je dobar,ja jednino radim tako da same skoljke najprije ubacim u lonac bez ulja i vode pa kad se otvore odlijem njihovu vodu i spremim je za kasnije jer ne dodajem je svu zbog slanosti.Na masl.ulju podinstam vrlo sitno nasjeckani luk,zatim cesnjak,dodam otvorene skoljke,podlijem sa dijelom njihove vode i malo vina,ubacim nekoliko iglica ruzmarina i nakon par minuta po zelji se zgusne sa mrvicama i tada doda sjeckani persin i to je to.Ko voli moze dodati par zlica salse od paradajza.A u izdasnijoj varijanti u tijeku podljevanja vinom i vodom od skoljaka,moze se podliti i sa ranije pripremljenim temeljcem od jeftine sitne ribe i nesto kozica a kozice se ubace nakraju medju skoljke ali to je druga prica.pozdrav svima!

MooCow, ako cemo pravo sve drugo bi ih pokvarilo🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)