Moj profil

Hurmašice

144

Ovo je moj prvi recept i zaslužno ga dodjelujem hurmašicama - tradicionalnoj slastici Bosne i Hercegovine. Ko ih nije pravio rekao bi da ih je jednostavno sklepati, ipak, za hurmašice treba takta i ljubavi. Ovo je recept moje majke (nene) Zulke,najbolje kuharice domaćih specijaliteta, subjetvno-objektivan sud :). Sirimo dobre stvari, bujrum!

Ovo je moj prvi recept i zaslužno ga dodjelujem hurmašicama - tradicionalnoj slastici Bosne i Hercegovine. Ko ih nije pravio rekao bi da ih je jednostavno sklepati, ipak, za hurmašice treba takta i ljubavi. Ovo je recept moje majke (nene) Zulke,najbolje kuharice domaćih specijaliteta, subjetvno-objektivan sud :). Sirimo dobre stvari, bujrum!

Sastojci

250g maslaca
1 fildžan jogurta ili kis. pavlake
1 fildžan šećera
brašno po potrebi (oko 400g)
10 jezgri oraha za svaku hurmašicu pola jezgre (moze i bez oraha)
prstohvat soli
11111 1/2 praška za pecivo, moze slobodno i manje od 1/2
Za agdu/šerbe = zaljev
450ml vode
2-3 kriše limuna

Priprema

1.

Maslac sobne temperature (da nije rastopljen ali da je mekan tako da se može mikserom fino izraditi), šećer i prstohvat soli pjenasto umutiti mikserom. Jaje malo razbiti viljuškom i dodati ga u maslac zajedno sa mileramom/jogurtom. Smjesu još malo izjednačiti mikserom. Postepeno dodavati prosijano brašno. Najprije dodati 15 supenih kašika brašna (u koje smo umiješali 1/2 praška za pecivo) i onda dodavati brašno (oprezno) sve dok smjesa ne bude takva da se ne lijepi za ruke ali da nije pretvrda - mrvicu tvrđa od ušne resice ;-). Ako su hurmašice mekše više će agde upiti i obrnuto. Smjesu umotati u plastičnu foliju (najbolje je da je malo spljoštite jer će se tako brže stisnuti) te ostaviti minimalno 30 min. u frižideru da se stisne. Zatim ju podijeliti na 20/25 jednakih loptica. Na rendi formirati hurmašice tako da imaju oblik hurme. Ako stavljamo orahe onda na sredinu hurmašice utisnuti polovicu jezgre i malo zakamuflirati tijestom. Poslagati hurmašice u nepomasćenu tepsiju i peći. Ja ugrijem rernu na 200C i čim stavim hurmašice smanjim na 150C i pečem oko 30 min. (moja rerna je dosta jaka). Kad hurmašice fino porumene i počnu "šetati" po tepsiji gotove su. Kad su hurmašice skoro pa pečene staviti agdu da se kuha. Agda - na 600g sećera ulijemo 450ml vode i stavimo da prokuha, kuhamo dok se sećer fino ne rastvori (nemojte previše ukuhavati - oko 2min nakon ključanja). Kad agda prokuha dodati 2-3 krikše limuna.

Bitno je da, kad zalijevamo, hurmašice budu poprilično vruće a agda vrela. Znači, ravnomjerno zaliti hurmašice, ostaviti da se prohlade i onda vratiti u umlačenu rernu da prenoće, odnosno upiju agdu. Povremeno protresti tepsiju.

2.

Moja majka kaže da su hurmašice dobro ispale kad su takve konzistencije da se mogu fino uzeti u ruku a kad ih staviš u usta lagano se tope...mmmmmmmm!

P.s. Ako želite malo laganiju verziju, jedan dio maslaca (npr. 50 g) zamijenite uljem, s tim da vodite računa da 100 g maslaca odgovara 80 g ulja. 

I jedan trik da hurmašice ne bi izgubile oblik pri pečenju, jeste da se prije pečenja stave na tridesetak minuta u frižider da se još malo stegnu.

Posluživanje

Poslužiti ohlađene uz bosansku kafu i puuuuuuuunu času hladne vode.

  • Hurmasice(1)
  • Kolaci-urmasice(1)

24

Od sada ih pravim samo po Vašem receptu. 😊 Sve pohvale!

Tek se spazih da imamo slicne komentare. Isprika.

Ne mogu da se ne slozim i ne pohvalim recept. .i samohvalno dodam da ih identicno radim ali s duplom dozom. Bas se naljutim kad vidim sto sve zovu hurmasicama - one su jedne i jedinstvene, uz sve ostalo triba dodati - kolac a la hurmasica.

Ovako je ispalo drugima