Moj profil

Slane rolnice

150 minuta
193

Cimet rolnice obožavam, posebno one sa jabukom, ali ove si mi mnogo draže.

Cimet rolnice obožavam, posebno one sa jabukom, ali ove si mi mnogo draže.

Sastojci

za
Sastojci za testo
350 do 400 g brašna
125 ml tople vode
90 ml mleka
30 g putera
1 kašičica sećera
pola kašičice soli
Za punjenje
3 kašičice senfa
po 1 kašika seckanog peršuna i vlašca
250 g dimljene ćureće salame
8 parčadi nekog lako topljivog sira
4 velika ili 8 manjih šniti šunke

Priprema

1.

U manju zdelicu zagrejati vodu da bude mlaka, dodati kašičicu šećera i kvasac i sve dobro izmešati i ostaviti da kvasac nadođe U drugu zdelicu staviti mleko i puter i staviti da se zagreje vrlo kratko,ako se puter nije otopio, mešajući možete da ga otopite ili i nije važno a se otopi.

2.

U posudu u kojoj ćete mesiti, prosejati 300 g brašna, ostatak prosejati u plitki tanjir i ostaviti na stranu,dodati so,jaje,mleko sa puterom i narasli kvasac i izmešati sve zajedno,dodati vrlo malo brašna,samo da se testo odvoji od stranica i isipati na radnu površinu. Testo mesiti i stalno dodavati po malo brašna dok ne utrošite svo brašno,možda će vam trebati još kašika dve brašna. Trebate da dobijete meko i glatko testo. Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti da se testo udupla.

3.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti ga.Ostavite ga na kratko,dok vi iseckate vlašac i peršun ( ja sam stavila i 3 čena pasiranog belog luka ).Rastanjiti testo u pravougaonik,po potrebi dodavati po malo brašna, oko 3 do 5mm debljine.

4.

Rastanjeno testo premazati sa senfom koji vi koristite ( ja sam koristila malo ljutkasti Dijon ) posuti seckanim začinskim biljem i belim lukom ( ako koristite ), a umesto senfa možete koristiti ajvar ili kečup,šta više volite.

5.

Preko senfa poređajte ćureću šunku a preko poređati parčiće lako topljivog sira (ja sam koristila Swiss cheese).

6.

Na kraju staviti šunku preko ( moja parčad su bila velika, ako vaša nisu, stavite onda dva reda ).

7.

Sada uviti u rolat tako što ćete kraće stranice uviti malo prema unutra i sa duže strane uviti u rolat, pazeći da vam se stranice ne otvore.

8.

Rolat iseći veoma oštrim nožem na šnite oko 3 cm debljine. Vatrostalnu posudu 35 X 24cm ili sličnih veluičina,premazati sa puterom ili sprejom za pečenje i poređati isečene šnite sa razmakom između šnita.

9.

Pokriti ih sa najlonom i ostaviti oko pola sata da naraste.

10.

Narasle rolnice premazati sa malo otopljenog putera i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Pečene rolnice ostaviti da se prohlade i poslužiti ih sa jogurtom ili čašom piva.

11.

Prijatno!!!!!

Posluživanje

Rolnice možete poslužiti za doručak, večeru ili vašim gostima uz neko piće.

  • Peciva(5)
  • Party(2)
  • Finger food(2)
  • Puzici-slani(2)
  • Pecivo(2)
  • Ruzice(1)
  • Probati(1)
  • Dizano(1)
  • Rolnice-slane(1)

37

jao hvala na brzom odgovoru 🙂

u stisci sam sa vremenom, a sinu 8. rodjendan i prvi put ce zvati drustvo kuci, u toku prepodna bi napravila zurku, a ne znam kako sve da stignem, pa bi uvece pravila. hvala za odgovar i za koji dan javljam kako je proslo 🙂

Mi-ma ja bih sve napravila, isekla rolnice i stavila u pleh, prekrila sa streč folijom i ostavila preko noći u frižider, sledećeg jutra bih ih ostavila na sobnoj temperaturi oko pola sata i tek onda pekla.

Lično ove rolnice nisam nikad tako pravila, ali sam pravila druga testa, koja samostavljala preko noći u frižider i sledećeg jutra samo ispekla. Javi se da vidimo kako ti se dopada. Topli pozdrav.

pozdrav i mene kao i Gurmancee interesuje da li ih mogu napraviti dan pre?

ja bih uvece ostavila da prenoci rolada u frizideru a ujutru bi sekla i pekla?

da li je izvodljivo..?

Ovako je ispalo drugima