Moj profil

Pekarske kifle

195

Recept koji je moj deda, koji je po zanimanju bio pekar, preneo na moju mamu, a mama naucila mene . . .prave mirisne, meke kifle . . . . Delim sa Vama tajne dobre pekarske kifle . . .

Ja ovaj recept najlepsih, najmeksih domacih pekarskih kifli posvecujem Mojoj Lajli, divnoj prijateljici koju sam upoznala ovde.

Recept koji je moj deda, koji je po zanimanju bio pekar, preneo na moju mamu, a mama naucila mene . . .prave mirisne, meke kifle . . . . Delim sa Vama tajne dobre pekarske kifle . . .

Ja ovaj recept najlepsih, najmeksih domacih pekarskih kifli posvecujem Mojoj Lajli, divnoj prijateljici koju sam upoznala ovde.

Sastojci

1 kg belog brasna tip 400
0.25dl ulja
2 kom jaja
kasicica soli
saka secera
1 kocka svezeg kvasca - 45gr
2 zumanca sa malo vode za premazivanje

Priprema

1.

Staviti brasno u vecu posudu za mesenje. U sredini brasna napraviti udubljenje i sipati mleko, vodu, ulje, so, jaja, secer, kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti ma toplom da udvostruci masu, pa ga premesiti i opet testo ostaviti na toplom da narasta. Vanglu obavazno pokriti krpom i cekati da se masa udvostruci. Premesiti testo na pobrasnjenoj povrsini i podeliti na 3 dela. Napraviti valjak od svake trecine.

2.

Iscupkati loptice od svakog valjka, bice 10 loptica.

3.

svaku lopticu premesiti i staviti na pobrasnjenu povrsinu, dok se uvaljate svih 30 loptica.

4.

Svaku lopticu pritisnite prstima sa spoljne strane da napravite testo kao male pljeskavice.

5.

Ovako ih pritiskati, kao na slici!

6.

Oklagijom svaki deo razviti, ali voditi racuna da svaku lopticu koju razvijete ostavite jednu pored druge i da vodite racuna o redu kojim ste razvijali! Prvu lopticu koju oklagijom razvijete nju kasnije prvo rolate. vODITE RACUNA DA GORNJI DEO DOK RAZVIJATE  NE DODIRUJE BRASNO, GORNJI DEO MORA DA OSTANE NE POBRASNJAN DA BI SE KIFLE DOBRO UVIJALE.

7.

Uzmite dasku za secenje ili bilo koju dasku sto vecu drvenu. Svaki razvijeni krug uhvatite rukama i malo ga rasteglite u gornjem delu da dobije prevougaoni oblik. Spustite ga na drvenu povrsinu i rukama umotajte samo dva kruga.

8.

Desnom rukom uhvatite kraj, a levim dlanom uvijajte i dok uvijate kiflu tanjite je  kako bi bila sto vise uvijena.

9.

U zavisnosti koju ruku koristite mozete i obrnuto da drzite testo.

10.

Podmazite pleh uljem i redjajte kifle!

11.

Umutite dva zumanceta i dodajte veoma malo vode i premazite kifle.

12.

Ostavite na toplom da malo narastaju oko 10ak minuta, a za to vreme ukljucite rernu da se ugreje na 220C. Ubacite prvi pleh i pecite. Peku se samo dok ne porumene oko 10ak min. Vadite ih napolje poprskajte vodom, pokrijte malo cistom krpom i uzivajte u ovim premekim kiflama.

Posluživanje

Sluzite ih tople uz namaz po zelji! Iskreno ja ih volim bez dodatka ikakvog! Dok se peku cela kuca mirise kao pekara!!!

  • Kiflice(6)
  • Peciva(4)
  • Kifle(2)
  • Pecivo(2)
  • Pravit-n(1)
  • Kifli(1)
  • Kiflice-slane(1)
  • Kiflicki-pekarski(1)
  • K-peciva(1)

69

hvala punoooo.... to je stari recept mog dede koji je radio ceo svoj vek kao pekar i makstor bas za ovo hvalllllaaaa punooo od ❤️

Odlican recept za pekarske kifle. Napravicu ih ubrzo. Retkost da me neki recept zainteresuje za pekarske kifle jer imam dva orginalna iz pekare koja su nezamenljiva ali ovaj tvoj recept cini mi se da je recept za kifle nad kiflama  👍

Hvala viki punoooooooooo ❤️ ! Sve sam ti napisala ispod tvoje predivne slike ❤️