Moj profil

Šarlota krem

25

Desert koji i nije baš fotogeničan, ali izuzetno ukusan.

Desert koji i nije baš fotogeničan, ali izuzetno ukusan.

Sastojci

za patišpanj
6 kašika šećera
3 kašike brašna
strugana kora od 1 limuna
1 dcl rum
za krem
2 kašičice brašna
1 l mleka
300 gr šećera

Priprema

1.

Prvo spremiti običan domaći biskvit (patišpanj): 6 žumanaca i 6 kašika šećera dobro umutiti, dodati 3 kašike brašna i čvrst šam umućen od 6 belanaca. Dodati struganu koru od limuna. Namazati pleh, posuti ga brašnom, sipati testo i ispeći ga u rerni zagrejanoj na 200°C. Ohladiti testo i iseći ga na kockice.

2.

Te kockice staviti u duboku staklenu činiju i poprskati sa 1 dcl ruma.

3.

U duboku činiju staviti 7 žumanaca i 7 kašika šećera u prahu. Dobro sve umutiti mikserom. Kada je masa dobro umućena dodati 2 kašičice brašna. U ovu masu sipati polako, neprestano mešajući, litar vrućeg mleka. Sve dobro promešati, vratiti u šerpu u kojoj se mleko grejalo i staviti na rignlu, pa krem mešati na niskoj tepmeraturi sve dok se ne zgusne. Krem skinuti sa ringle, ostaviti da se ohladi i njime preliti kockice složene u staklenoj činiji. Staviti u frižider da se sve dobro ohladi.

4.

Za to vreme u šerpu staviti 300 gr šećera i sipati malo vode koliko šećer da ogrezne. Kuvati sirup kao za slatko, a dok se šećer kuva umutiti čvrst sneg od 7 belanaca. Sipati u sneg polako vreo skuvani sirup, sve vreme muteći mikserom. Mutiti sve dok se masa ne ohladi. kada je masa dobro ohlađena, preliti preko onih kockica i služiti.

5.

Kada budete ređali kockice, možete njima pokriti dno činije, porskati ih sa malo ruma, pa sipati krem, pa opet kockice, pa rum, pa krem i tako dok imate tih sastojaka. Na kraju staviti i šam. Tako ćete imati više redova ovog Šarlota krema.

Posluživanje

Pre služenja ovabezno dobro ohladiti.

  • Desert-u-casi(1)
  • Desert(1)

5

Kod mene se ovo zove Bosanska kapa i razlika je u tome da se bikvit presjece po duzini premaze se dzemom od kajsija, poklopi sa drugim delom kore i onda se sjece na kockice...bozanstveno...

Divno😋

😋😋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)