Moj profil

Slatko od šljiva

40

Kao dobrodošlicu gostima (uz hleb, so i čašicu domaće rakije), časni domaćin nudi i slatko od šljiva. Priprema se, krajem leta, od upola zrelih plodova sočne, slatke šljive madžarke ili požegače. Smatram da domaćin, posebno Srbin, treba da skuva ovo slatko bez pomoći supruge (vredne životne saputnice, najslađeg slatkiša koji postoji pod kapom nebeskom). Amin

Kao dobrodošlicu gostima (uz hleb, so i čašicu domaće rakije), časni domaćin nudi i slatko od šljiva. Priprema se, krajem leta, od upola zrelih plodova sočne, slatke šljive madžarke ili požegače. Smatram da domaćin, posebno Srbin, treba da skuva ovo slatko bez pomoći supruge (vredne životne saputnice, najslađeg slatkiša koji postoji pod kapom nebeskom). Amin

Sastojci

2,8 kg šljiva madžarka
2 kg kristal-šećer
1 komad limun
2 komada mahuna vanile
100 ml voda za špinovanje šećera
3 litra voda za potapanje oljuštenih šljiva

Priprema

1.

Pažljivo, oštrim nožem ljuštite oprane, upola zrele, slatke šljive madžarke. Kako ih ljuštite, tako ih bacajte u posudu sa jednoprocentnim vodenim rastvorom sode bikarbone. Tako neka stoje dok se svi plodovi ne oljušte.

2.

Pošto su sve šljive oljuštene i bar pola sata odležale u baznom rastvoru, lepo ih isperite tekućom vodom, očistite od koštica, ocedite i izmerite na kućnoj vagi. (U proseku, trebalo bi da bude 2 kg oljuštenih šljiva.)

3.

U veću posudu sipajte jedan decilitar vode i zagrevajte na ploči štednjaka. Kada voda provri, polako sipajte kristal-šećer i mešajte drvenom varjačom petnaestak minuta.

Zatim, u slatki sirup uspite šljive i pustite da se kuvaju, na tihoj vatri, oko pola sata, bez mešanja. Povremeno protresite posudu (kao kada kuvate gulaš ili riblju čorbu). Potom, šupljikavom kašikom, pokupite penu sa površine (penu, bogatu mineralima i belančevinama, sačuvajte u pogodnom emajliranom tanjiru i koristite kao premaz na hlebu ili zaslađivač čaja).

4.

Na kraju kuvanja, za pet minuta, dodajte kolutove limuna i parčad mahuna vanile. Za proveru gustine sirupa uzmite kafenu kašičicu istog i ostavite da se par minuta hladi na porcelanskom tanjiriću: lepo se vidi gustina sirupa nalik medu.

5.

Posudu sa kuvanim slatkom skinite sa štednjaka, povežite vlažnom krpom i ostavite da se ohladi tokom noći na hladnom betonu u ostavi. Sledećeg dana raspodelite šljive, kolutove limuna, parčad mahuna vanile i slatki sirup u lepe staklenke.

Potom, kašikom umočenom u sirup, ošećerite rub staklenke, pokrijte je folijom od polipropilena i povežite gumicom.

Posluživanje

Ova poslastica služi se u srpskim kućama kao znak dobrodošlice. Pije se voda. (Obično se, kafenom kašičicom, uzima samo jedna šljiva i popije gutljaj vode ili osvećenog vina, u zavisnosti da li je u pitanju poseta domu ili krsna slava.)

  • Zimnica(2)
  • SLATKA ZIMNICA(1)
  • Šljive(1)
  • Slatko(1)

20

Sastojci:

75 komada čvrstih srednje velikih šljiva

1kg šećera

500ml vode

1 limun

1 grumen kreča (250g)

3-5 litara vode

I samo ovo jos da vam kazem, bolje je uvek koristiti krec jer on cele sljive zna da zadrizi da ostany cele dok soda bikarbona pravi jaci omot oko prvog sloja sljiva pa ako slucajno taj prvi sloj se malo pocepa dosta sljiva moze da se raspadne.

Sljive nevalja da su prezrele vec moraju biti cvrste i tvrdje a nikako mekane. Mora se takodje pena skidati celo vreme da slatko nebih dobilo gorcinu.

Ja moram da vam kazem ali nezelim da vas uvredim, ali slatko od sljiva mora da bude dosta bledje kao bagremov med. Ili su vam sljive stajale neoljustene vez vode, ili vam je se prekuvao secer. Ovo je jedino slatko koje ja volim da jedem i od kako znam za sebe nasa kuca nikada nije bila bez njega.

Ponovo se izvinjavam ali stvarno ono mora da bude mnogo mnogo bledje.

Ja sam prosle godine spremala slatko od sljiva prvi put po rp.g-dina Jone i prezadovoljna sam tako da cu ovih dana spremiti slatko ne menjajuci recept jer mi krec(krecna voda) nisu uvek dostupni.Hvala g-dine Jona!