Moj profil

Zagorska bučnica

161

Kako u mom Zagorju selo od sela različito govori, tako i bučnica govori sto jezika jer svaka je domaćica radi na svoj način i svaka će reći da je baš njezina bučnica "najbolša i za prste polizat". Razlike u receptima su sasvim neznatne, a osnova svugdje ista: vučeno tijesto, mlade buče, svježi sir, vrhnje i jaja, i naravno, sve domaće.

Kako u mom Zagorju selo od sela različito govori, tako i bučnica govori sto jezika jer svaka je domaćica radi na svoj način i svaka će reći da je baš njezina bučnica "najbolša i za prste polizat". Razlike u receptima su sasvim neznatne, a osnova svugdje ista: vučeno tijesto, mlade buče, svježi sir, vrhnje i jaja, i naravno, sve domaće.

Sastojci

Tijesto
350 ml sirutke
Nadjev
1 kg naribanih mladih buča
1 jušna žlica soli
400 ml domaćeg kiselog vrhnja
Za premaz
300 ml domaćeg kiselog vrhnja
- oko 150 g rastopljenog maslaca ili ulja za premazivanje tijesta i lima za pečenje

Priprema

1.

Otopite maslac i ostavite da se malo ohladi. Za tijesto u posudi pomiješajte brašno sa soli i mlakom sirutkom, te umijesite tijesto (sirutke danas ima za kupiti u svim većim trgovačkim centrima, ali ukoliko je ne možete nabaviti pomiješajte 100 ml mlakog mlijeka sa 250 ml mlake vode i dodajte 1 čajnu žličicu alkoholnog octa). Tijesto mijesite otprilike 5-10 minuta kako bi dobilo svilenu teksturu (što ga dulje mijesite, biti će elastičnije), a zatim poklopite posudu i ostavite na toplom da odmara otprilike 20-25 minuta. (Moja baka je tijesto nekada pokrivala toplom glinenom zdjelom.)

2.

Dok tijesto odmara, očistite i naribajte buču. Posolite je, dobro promiješajte i ostavite da stoji oko 30 minuta kako bi omekšale i pustile tekućinu.

3.

Odmoreno tijesto podijelite u dva dijela, malo premjesite i sa svih strana dobro premažite otopljenim maslacem ili uljem, vratite u posudu, poklopite, i ostavite da stoji još 25-30 minuta.

4.

Buče dobro ocijedite i protisnite dlanovima (ižmičite) kako bi im ocijedili sav višak tekućine. U posudi pomiješajte jaja sa sirom i vrhnjem, dodajte ocijeđene buče i sve zajedno dobro promiješajte. Ukoliko je potrebno još malo dosolite.

5.

Tijesto ocijedite od masnoće (masnoća će vam još trebati kasnije za premazivanje tijesta i lima) te ga razvucite rukama na nekom starom stolnjaku kojeg vam nije šteta. Ja nikada ne brašnim stolnjak prije razvlačenja tijesta jer mi se još nije dogodilo da se tijesto zalijepi, al vi za svaki slučaj možete i lagano pobrašniti podlogu. Tijesto prvo malo razvucite i raširite rukama u zraku, a zatim na stolu tako da krećete od sredine prem van i lagano dlanovima razvlačite, i tako u krug dok ga ne razvučete do kraja. Za bučnicu nemojte tijesto razvlačiti pretanko i prozirno, mora biti malo punije. Deblje rubove na krajevima odstranite nožem, te cijelo tijesto lagano pošpricajte rastopljenim maslacem ili uljem, a zatim po jednoj i drugoj dužoj strani premažite nadjev otprilike u širini pedlja. Nemojte mazati uz sami rub tijesta, ostavite prazno otprilike 8-10 cm od ruba. Tijesto pomoću stolnjaka rolajte prema sredini (malo šire), s jedne i druge strane, a zatim lagano nožem odvojite. Lim za pečenje dobro premažite masnoćom, pripremljenu bučnicu režite na komade duljine lima i slažite jednu kraj druge lagano razmaknute. Isto ponovite i s drugim dijelom tijesta.

6.

Pripremljenu bučnicu prije pečenja izvana premažite otopljenim maslacem, a zatim preljevom od izmješanog vrhnja s jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C otprilike 35-40 minuta (dok ne porumeni).

Posluživanje

Pečenu bučnicu malo ohladite, a zatim je poslužite toplu.

  • Bučnica(6)
  • Pite(2)
  • Piesstr-is(1)
  • Savijače(1)
  • Zagorska-bucnica(1)
  • Pita-slana(1)
  • Buce-bucnica(1)
  • Bundeva(1)
  • Ručak(1)

40

S bučom iz tatinog vrta..savršena!!🤗

baš sve kako si rekla...vučeno tijessto i sve domaće, guštali smo😋

zahvaljujem i veselo pozz 👋

🤗

Ovako je ispalo drugima