Moj profil

cikla za zimnicu

180 minuta
32

ove godine smo spremile baš puno cikle za zimu,jer ju vole djeca...pa da se nađe zimi kad nema salate a u dućanima skupo....Recept za otopinu dobila sam od susjede koja veli da već godinama slaže po njemu...

ove godine smo spremile baš puno cikle za zimu,jer ju vole djeca...pa da se nađe zimi kad nema salate a u dućanima skupo....Recept za otopinu dobila sam od susjede koja veli da već godinama slaže po njemu...

Sastojci

za
svježi hren
sirup;
2 l vode
1/2 l octa(9%)
12 dag šećera
12 dag soli
1 konzervans(po želji-ne treba)

Priprema

1.

Ciklu skuhati,oguliti i narezati na šnite(tanke ili deblje-po želji)Flašice;oprati,posušiti i staviti da se zagriju.Tada ih puniti ciklom;između cikle staviti malo ribanoga hrena(ne mora ali nama je bolje s hrenom-mora biti svježi).

2.

Za sirup se pomiješa voda,ocat,šećer i sol,te konzervans.Dobro promiješati da se šećer i sol otope-ne kuhati!!!Tom mješavinom zalijati ciklu(ne prepuniti ciklom i polako dolijevati otopinu da bi ušla između cikle),zatvoriti flašice i pasterizirati ih.

3.

 U duboku tepsiju staviti krpu,gore flašice cikle pa između još krpu ili salvetu da se ne dodiruju.Zalijati s vodom toliko da 2/3 flašice bude prekriveno vodom pa staviti u pećnicu na 200 stupnjeva.Kad počne kipiti,ostaviti 15-20 minuta i gotovo.

4.

Izvaditi,flašice okrenuti naopako 5 minuta pa ih tada okrenuti(ako koja kod okretanja pušta znači da nije dobro bila zatvorena ili čep nije dobar-tu flašicu stavite na stranu i potrošite među prvima)Flaše omotajte ručnikom i ohladite 24 sata pa pospremite.

Posluživanje

Savjet;ja sam koristila nešto starih čepova i baš kod tih okretanja se vidjelo da pušta i da se nije dobro zatvorilo.Najednostavnije i najsigurnije je kupiti nove čepove koji su sigurno dobri a i nisu skupi*-6 čepova 10 kuna a drži ih većina dućana.Jeftine su i flašice od 7 dcl(12 flašica oko 20 kuna)

  • Cikla(2)
  • Zimnica(2)
  • Zimnica-cikla(1)

5

fino je, samo ne treba konzervans

Super je! Ja je isto puno spremam jer je svi jako volimo! Radim na isti način, samo sa malo drugačijim omjerima, ali bez konzervansa. Stvarno ga ne trebaš stavljati, ako pasteriziraš!👍👋

bravo carice - jednostavno ali vrlo ukusno !!!!!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)