Moj profil

Knedle od griza

60 minuta
19

Knedle su hranljiv i dekorativan uložak mesne ili povrtne supe. U receptu je naveden postupak pripreme knedli od pšeničnog ili kukuruznog griza.

Knedle su hranljiv i dekorativan uložak mesne ili povrtne supe. U receptu je naveden postupak pripreme knedli od pšeničnog ili kukuruznog griza.

Sastojci

za
100 g pšenični ili kukuruzni griz
40 g svinjska mast, margarin ili maslac
60 g kokošije jaje
po ukusu list peršuna, celera ili selena
po ukusu kuhinjska so

Priprema

1.

Viljuškom umutite neku od predloženih, omekšalih masnoća. Dodajte žumance i masu mešajte par minuta. Postepeno sipajte griz i dalje mešajte da masa postane ujednačena.

Potom, u drugom lončetu, penasto umutite belance jajeta, posolite ga i dodajte sitno isečeno sveže ili suvo začinsko bilje. Masu promešajte i sjedinite, laganim mešanjem, sa masnim testom.

Posudu ostavite pola sata u hladnjaku ili na hladnijem mestu.

2.

Zatim, odstojalo testo blago premesite viljuškom.

Uzmite dve kafene kašičice, oblikujte valjuške/knedle i spuštajte ih sa male visine u supu koja lagano vri. 12 knedli se kuvaju desetak minuta, računato od poslednje dodane knedle. Promešajte, posle dva do tri minuta kuvanja, da se knedle ne bi zalepile za dno posude.

Važno je da u supu dodate i oko 30 % vode jer knedle bubre tokom kuvanja i upijaju tečnost a masnoća se otapa u nju.

Na kraju kuvanja treba da bude od 2,5-3 dl supe po osobi.

Posluživanje

U tanjir se sipa supa i 3 knedle po osobi.

  • Griz-knedle(1)
  • Gris-knedle(1)

10

Ovo je super, po istom receptu sam jela i u Istri knedlurine ali meni nisu uspjele, ali probat ću ja opet...emajlirane tanjure, stare barem 30tak god super sačuvane, koristi još uvijek najradije moja stara majka...

Moji momci obožavaju knedle... doza od tri komada po tanjiru, za njih ne važi... jedu po deset knedli, sa minimumom supe, hahahaha... 😀

Da, poštovana ana20, najlepše je jesti iz plehanih tanjira. Trudim se da fotografišem jela u emajliranim tanjirima. Nadam se da ću pronaći i tanjire od aluminijuma, iz kojih su jeli naši stari (već imam šerpicu od jednog litra, koja se koristila u nekadašnjim vojskama i domaćinstvima).

Sledi priprema knedli za supu od pšeničnog brašna T 500, crne džigerice/jetre (svnjske, juneće ili jagnjeće) i, naravno, mozga junećeg, svinjskog ili jagnjećeg. (Lovačke knedle izlaze iz okvira ove teme, ali ih pominjem da se ne zaborave.)

Pozdrav 🙂