Moj profil

Domaći sir

164

Kad želim jesti domaći sir, odem na tržnicu i od bakica kupim koliko mi treba. No u zadnje vrijeme nikako mi ne paše kiselost takvih sireva jer bakice sir prave s octom. Zbog toga sam odlučila sama napraviti sir po običnom, jednostavnom i prirodnom postupku. Rezultat je odličan! Ako želite, probajte, nećete požaliti! :)

Kad želim jesti domaći sir, odem na tržnicu i od bakica kupim koliko mi treba. No u zadnje vrijeme nikako mi ne paše kiselost takvih sireva jer bakice sir prave s octom. Zbog toga sam odlučila sama napraviti sir po običnom, jednostavnom i prirodnom postupku. Rezultat je odličan! Ako želite, probajte, nećete požaliti! :)

Sastojci

4 l domaćeg mlijeka

Priprema

1.

Ako želite pravi domaći sir, kupite DOMAĆE mlijeko, nikako kupovno.

Mlijeko izlijte u lonac, poklopite.

Ako je vani sunčano, iznesite lonac van i neka bude na sunčanoj strani. Ako grijete kuću, lonac stavite pokraj izvora topline.

2.

Nakon otprilike 48h (može i nakon 30-ak sati ako je skroz na toplom), podignite poklopac, kajmak koji se skupio na površini žlicom malo odmaknite sa strane, pa žlicom provjerite da li se mlijeko stislo. Ne smijete ništa miješati!!! Ako promiješate, komotno zaboravite na svoj sir. Dakle, NEMA MIJEŠANJA.

Ako se mlijeko stislo (treba izgledati kao čvrsti jogurt), onda prelazite na idući korak.

Ako je mlijeko još uvijek tekuće, ostavite ga još neka stoji na toplom mjestu.

3.

Nakon što se mlijeko stislo, lonac prenesite na radnu plohu. Žlicom pokupite kajmak, koliko god ga ima. To vam je zapravo nešto kao kiselo vrhnje. Kad ste pokupili kajmak, lonac stavite na plin. Zagrijavajte na najmanjoj, najtišoj vatrici odnosno plamenu.

4.

Budući je lonac velik, a plamen mal, kad se jedna strana zagrije, okrećite lonac da se zagrije i ostatak smjese.

5.

Miješanje zaboravite. U ovom postupku niti u jednom trenutku NEMA MIJEŠANJA.

6.

Smjesu zagrijavajte do 40*. Znat ćete da je temperatura prava kada umočite prst i kada ga više ne budete mogli držati unutra. Dakle, kad je vrlo toplo, ali toliko da možete držati prst, temperatura je savršena. Ako je niža - ne valja, ako je viša - ne valja.

7.

Nakon što je cijela smjesa zagrijana, lonac maknite s vatre i smjesu počnite cijediti.

Stavite na radnu plohu prazan lonac (tu će vam se cijediti tekućina - sirutka), na taj prazan lonac stavite cjedilo, a preko cjedila gazu.

Pretakajte smjesu u cjedilo na koje ste stavili gazu. Ako tekućina slabo otječe, onda žlicom miješajte da lakše otječe.

8.

Kada ste sve procijedili, sir na kraju smotajte u gazu i lagano još stisnite da se ocijedi. Zavežite gazu koncem na vrhu, te prebacite skupa s cjedilom na neku posudu i ostavite do ujutro da se cijedi.

9.

Sirutku pretočite u čiste staklene boce i stavite u hladnjak. Ovo je vrlo zdrava tekućina koju bi trebali piti i zdravi i bolesni ljudi. Možete ju popiti do 1 l dnevno.

Posluživanje

Ujutro izvadite svoj domaći mladi sir iz gaze i prebacite ga u neku prikladnu posudu. Uživajte u svojoj slasnoj deliciji!

  • Sir(12)
  • Sir-domaci(2)
  • Sir-razno(1)
  • Homemade(1)
  • Domaci-sir(1)
  • Sir-i-kajmak(1)
  • Asap(1)
  • Domaće(1)

46

koliko sira dobijes od 4L mlijeka?

javi dojmove 👍

moje mlijeko stoji sutra će nadam se biti i sir. hvala na detaljnom objašnjenju što i kako raditi

Ovako je ispalo drugima