Moj profil

Posna reforma

67

Recept je za tortu... ja sam napravila male izmjene i dobila ove divne štanglice...umanjila sam količinu šećera u filu i umjesto tri kore napravila sam dvije.. :)

Recept je za tortu... ja sam napravila male izmjene i dobila ove divne štanglice...umanjila sam količinu šećera u filu i umjesto tri kore napravila sam dvije.. :)

Sastojci

Kora
230 gr meda
230 gr šećera
1,5 šolja kisele vode
3 štangle strugane čokolade
1,5 šoljica ulja
18 kašika brašna
1kašičicu prašak za pecivo
Fil
350 (450) gr šećera
1-1,5 dl vode
3 štangle čokolade
200 gr margarina
3 vanila šećera

Priprema

Kora
1.

Pomješati mljevene orahe, šećer, vanila šećer, struganu čokoladu, brašno, prašak za pecivo, med, ulje i kiselu vodu. Masu sipati u podmazani kalup i ispeći. Ohlađenu koru presjeći na tri dijela.

Ja sam sve sastojke za koru prepolovila i ispekla dvije kore, svaku posebno.

Fil
1.

Šećer ušpinovati sa vodom, dodati mljevene orahe i čokoladu. U ohlađenu masu dodati pjenasto umućen margarin i vanilin šećer.

Šećer sam umanjila, pa umjesto 450 gr stavila sam 350 gr.

2.

Filom namazati kore i ukrasiti sa čokoladom i mljevenim orasima.

  • Posno(3)
  • Posne-torte(2)
  • Posni-kolaci(1)
  • Kolaci-posni(1)
  • Posno-n(1)

12

Upravo smo pokušali napraviti ovu tortu, čija je kora od sastojaka u receptu ispečena u okrugloj tepsiji, ohlađena, trebalo ju je preseći horizontalno na tri kore jednake debljine i šta se dogodilo? Prilikom laganog pokušaja da se prva odsečena kora prenese lagano uz pomoć širokog noža na tacnu, sva se izlomila, fil nismo ni pravili, pa smo koru pojeli kao takvu jer je vrlo ukusna, puna oraha. U čemu je problem kod ove kore? Da li je mala količina brašna? Zašto je kora tako troskava pa se lomi i uz najnežniji rad oko nje. Nakon ovakvog lošeg iskustva, više nam se ne prave nikakve kore za posne torte, već samo sitni posni kolači.

sve sam radila po receptu, i kora mi se raspala, izmrvila cela.

Hvala drage moje 🙂 ❤️  nadam se da će vam se svidjeti...kad isprobate javite utiske 😉...pozzzz