Moj profil

Lazanje

73

Moje novogodišnje. Uz savete valeboom u vezi kora za lazanje i još kojekakvih stvarčica napakovala sam ih i evo kako je to izgledalo. Meni su bile vrlo ukusne.

Moje novogodišnje. Uz savete valeboom u vezi kora za lazanje i još kojekakvih stvarčica napakovala sam ih i evo kako je to izgledalo. Meni su bile vrlo ukusne.

Sastojci

Kore
Sos bolonjeze
1 glavica crnog luka
500 gr mlevenog junećeg mesa
1.5 dcl vina
mali celer
2 čena belog luka
Bešamel sos
oko 750 ml mleka
malo maslaca
2 kašike brašna
1/2 limuna

Priprema

1.

Od jaja i brašna napraviti testo i razviti kore. Sami  odredite koliko treba, zavisi od veličine posude ( pripremila sam ih dan ranije, malo osušene pa čuvane u frižideru).  Kore prilikom sušenja prekrijte krpom ili nekim stoljnakom da se ne bi krivile.

2.

 Sitno seckan crni luk izdinstati na ulju  i dodati malo slaninice seckane na sitne kockice. Fino upržiti pa dodati mleveno meso. Upržiti meso i dodati crno vino. Kuvati meso u vinu dok ne ispari. Dodati šargarepu i malo celera rendano na sitno rende. Zaliti sokom od paradajza ali postepeno i ukuvati. Dodati začine po ukusu, so, biber, bosiljak i origano i seckane masline, usitnjen beli luk.

Šampinjone propržiti posebno u tiganju . Pomešati ih sa pripremljenom sosom .Dodati malo ljutu papriku.

3.

Spremiti bešamel sos. U posudi na maslacu propržiti 2 kašike brašna, kad zapenuša, voditi računa  da ne izgori ,spremati na umerenoj vatri, dodati postepeno 1/2 l mleka stalno mešajući. Mešati stalno dok se ne ukuva, posoliti pobiberiti belim biberom i dodajte sok od pola limuna. Limun malo zgusne sos i daje mu lepu aromu. Kad se zgusne sos, slobodno ga razrediti sipajući po malo skoro još jednu celu šolju mleka. 

4.

Ređati lazanje.   Podmastite posudu. Prekrijte dno posude bešamel sosom. pa rađati, lazanje, bešamel sos , crveni sos. Na zadnji sloj cvenog sosa, poređati mozarelu  sečenu na tanke šnite , pa opet red lazanja i zalijte lepo preko belim sosom, tako da prekrije testo. Pospite preko origano i pecite, jedno pola sata u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

5.

Još jedan savet: meso je lepše kad je krupno mleveno. Sir kad se stavi preko zadnjeg sloja kora, stvrdne se i može da pregori, bolje je ispod njih. Dovoljno je samo bešamel sos preko kora i začini.

Posle pečenja ostaviti da odstoje sat vremena dok ne smekšaju kore pa služiti. 

Posluživanje

Narendajte parmezan preko pa služiti tople ili hladne uz čašu vina ili piva .

  • Lazanje(8)
  • Pasta-lazanji(1)

65

😵

Limunov sok u bešamel sos svakako preporučujem tako ga lepo zgusne i poboljša ukus,  uvek se oduševim kad ga stavim. 🙂  Hvala geradina. 

čestitam.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)