Moj profil

Kruh sa sirom

46

Fin i ukusan :)

Fin i ukusan :)

Sastojci

2 1/2 dl. mlíjeka
2 zlicice soli
1 zlicica meda
75 g sira ( emmentalera ili gaude ) krupno rendanog
225 g brasna za pizzu

Priprema

1.

U vecu zdjelu za mijesanje tijesta uspite vodu, dodajte kvasac, promjesajte da se istopi. Dodajte ostale sastojke. Mjesite mikserom sa spiralnim nastavcima ( za tijesto ) dok se tijesto ne pocne odvajati od ruba zdjele ( oko 8 - 10 min. ), koje ce biti mekano i ljepljivo. Plasticnu zdjelu malo premazati uljem, premjestiti gotovo tijesto u nju, pokriti i ostaviti preko noci u hladnjak.

2.

Tijesto pazljivo istresti  na veliku tepsiju od rerne, oblozenu papirom za pecenje, djeleci ga na dva jednaka dijela. Ruke malo namazati uljem i laganim pokretima oblikovati kruh u kugle. Tijesto nemojte pritiskati niti gnjeciti.

U hladnu rernu odmah ubaciti tepsiju sa kruhom, podesiti na 180*C ( ako vam je rerna sa toplim zrakom, ako imate obicnu podesite na 200*C ), peci 45 min. zatim kruh peci jos 10 - 15 min. samo na resetki.

Ohladiti na resetki od rerne.

3.

Prvi put pecem kruh, a da predhodno nisam zagrijala rernu. Bila sam skepticna, ali gotov kruh je otklonio svaku sumnju, narocito onu da nece uopce uzrasti i da ce mu struktura biti teska ( talovna ).

Recept sa Danskog neta sa hranom.

  • Mesi-i-peci(1)
  • Kruh(1)
  • Skolicask(1)
  • Hleb(1)

12

Koja slucajnost, evo i ovdje kisi 🤢

Jesi, bas si mi pomogla, i hvala ti na brzom odgovoru!

I ja tebi saljem lijepe pozdrave iz kisovite CG! 😁

- Ploca treba da je na resetki od rerne ( na najnizem nivou ), u suprotnom bila bi na samom dnu rerne i previse bi se kruh pekao samo sa donje strane.

- Prvi put kad sam koristila plocu, samo sam je dobro oprala i postavila u hladnu rernu. Tek onda ukljucila da se zagrijava ( to je vazno, ako je ploca hladna a rerna zagrijana, dodje do pucanja ploce ). Nisam je nicim pramazivala.

Eto, valjda sam uspjela rijesiti neke tvoje nedoumice, glede granitne ploce. Znas da mi je zao sto u nekim mjestima opskrba sa raznim vrstama brasnom tako losa. Tako mnogi ne mogu isprobati kruh sa nekom drugom kombinacijom brasna.

Lijepi pozdrav ti saljem!! 😁

Ovako je ispalo drugima