Moj profil

Pekmez od šipka...

43

Pekmez koji je komplikovan za napraviti ali kad se pravi svake godine ništa strašno....ja ga pravim već više od deset godina....i evo ja ga pravim ovako...

Pekmez koji je komplikovan za napraviti ali kad se pravi svake godine ništa strašno....ja ga pravim već više od deset godina....i evo ja ga pravim ovako...

Sastojci

na 1kg šipka ide 700gr šećera

Priprema

1.

Šipak dobro oprati i očistiti od peteljki...staviti da kuha.Kuhati ga toliko da se da gnječiti.Kad se skuhao početi sa pasiranjem..moja preporuka:(prije pasiranja treba staviti gumene rukavice jer dlačice iz šipka bockaju)

2.

Pripremiti posudu na koju stavite pasirku i pasirajte.Košpice koje ostaju odvajati u drugu posudu i ostavite sa strane.Pred kraj ako je puno gusto dodati malo vode...radi lakšeg pasiranja.Kad se šipak završili... sada pasirati one košpe koje ste ostavili sa strane(obavezno dodati vode ali samo da nije pregusto)

3.

Sada košpe baciti a tečnost koja vam je ostala nastavite pasirati u novu posudu(ostaju samo dlačice..koje bacate a pasirku isperete pod vodom i nastavite dalje)Kada ste to završili...ostaje vam da tečnost još jednom procijedite kroz  cijedku ili sito(što gušće to bolje)Ovaj zadnji put možete procijediti u šerpu u kojoj čete kuhati pekmez.

4.

Pekmez treba da ukuha na pola i tek tada dodati šećer.Kada se doda šećer treba da se stalno miješa da nebi zagorio.Kuhati još najmanje 1,5 sat i tada vaditi po malo na tanjur,hladiti i pratiti gustoču pekmeza, jer kad je vruč pekmez je rijedak a prilikom hlađenja se zgusne.

5.

Kada je pekmez gotov malo ga prohladiti i sipati u tegle koje trebaju biti vruče.Ostaviti do sutra da se ohladi i tek tada ga poklopiti.Pekmez ostaviti na prikladno mjesto.

Posluživanje

Meni je najljepši sa palačinkama i orasima.....već smo dvije dosada pojeli....

  • Zimnica(3)
  • Sipak-marmelada(2)
  • SLATKA ZIMNICA(1)
  • Zimnica-blaga(1)

7

Omjer vode me interesuje? Hvala

oko ovoga je dosta posla ali vrag mi nije dao mira... prefino, moje djetešce ga je tamanilo direkt iz lonca, kaže da je kao da jede lizaljku hahaha... moram priznati da je odlična fora s najlon čarapom! nemam pasirku nego sam cijedila par puta na obično cjedilo za špagere, pa za juhu i na kraju preko čarape (nove, naravno :D) i nema dlačica. prekrasan receptić

Koliko se otprilike dobije gotovog pekmeza? Ja se baš spremam za vikend da ga radim. Može se također koristiti i gaza za finalno cijeđenje.