Moj profil

Slatko od višanja

207

Ovaj recept postavljam za moju dragu Smile2204!

Na sličan način pravim i slatko od trešanja.

Ovaj recept postavljam za moju dragu Smile2204!

Na sličan način pravim i slatko od trešanja.

Sastojci

Prva verzija
Druga verzija
1 dl vode

Priprema

1.

Oprati višnje i očistiti ih od košpica. Ja ih čistim sa onom plastičnom spravicom za tebljenje košpica.

Višnje trebaju biti čvrste kako bi se tokom kuvanja sačivao oblik, da se ne bi raspale.

2.

Prva  verzija:

Višnje staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko. Preko višanja sipati šećer. Ne mešati, samo ga sasuti preko višanja!!

Ostaviti da prenoći kako bi višnje pustile sok.

3.

Sutradan staviti šerpu na šporet i kuvati slatko. NIKAKO ne smete mešati!!!! Inače će se višnje ugnječiti i ličiće na džem. Šerpu blago tresete rukom levo desno. Slatko tako vri oko 20 min -30min. Kuvano je kada sa kašike pada soft od slatkog kap po kap. Još jedan način kako da proverite gustinu je  tako što ćete izvaditi na tacnicu malo slatkog. Ostavite da se malo prohladi pa onda proverite gustinu. Slatko treba biti gusto, ali ne previše, takođe ne sme biti ni previše tečno.

4.

Tokom kuvanja, morate "openiti" slatko. To radite tako što kašikom skidate penu koja se hvata po rubovima šerpe. Penu morate pokupiti kako bi vam se slatko duže održalo, da ne pobuđa.

5.

Skuvano slatko ostaviti sa strane, pokriti šerpu morkom oceđenom krpom i ostaviti da prenoći.

Sutradan sipati u teglice.

Ovde se teglice ne okreću kao kod džema i ostale zimnice. Samo naspete i zatvorite teglice.

6.

Druga  verzija:

Šećer i vodu stavite da provri. Tako neka vri oko 4-5 minuta. Potom dodajte višnje. Nastavite da kuvate do željene gustine, na isti način kao  i u prethodnoj verziji. Takođe i ovde openite slatko. Pokrijte ga mokrom krpom i sutradan sipajte u teglice.

Ovo je samo brža verzija jer voće ne mora prenoćiti.

7.

Još nešto, ukoliko niste sigurni za gustinu kod slatkog od višanja  kada mislite da je kuvano ostavite ga da odstoji 10 minuta, pa onda proverite gustinu. Može se desiti da višnje naknadno puste sok pa će slatko biti ređe nego što je bilo prvi put kada ste mislili da je gotovo. Samo ga vratite na šporet i još malo prokuvajte. Ovo se može desiti posebno kod druge verzije, jer ovde višnje nisu odležale i pustile sok.

8.

VAŽNO:

Ukoliko su vam višnje baš kisele onda stavite 1200 gr šećera.

Na sličan način se kuva i slatko od trešanja, samo što se na kraju kuvanja doda jedan limun na kolutove isečen kako se ne bi slatko ušećerilo. Višnje su kisele pa u slatko od višanja ne dodajete limun, a u slatko od trešanja morate dodati.

  • Zimnica(9)
  • Višnje(8)
  • Zimnica slatka(6)
  • Slatko(6)
  • Slatko-od-visanja(5)
  • Zimnica-blaga(2)
  • Probati(1)
  • Shpajz(1)
  • Print(1)

38

Izvinite, jedno pitanje vezano za prvu verziju slatka: Dali nakon prvog nocenja i pustanja soka, trebamo da sok isipemo, i ondak da vishnje i shecer stavimo na shporet kako bi pocheli sa procesom kuvanja? Hvala unapred!

Kuvam I ja momentalno,samo se preispitah,da ne gresim negde,po prvom receptu,pozdrav

Odlican, Hvala mnogo 👋