Moj profil

Sladoled od lješnjaka

261

Hvala Lady Godivi što me ponukala da pronađem dobar recept za gelato/sladoled od lješnjaka. Prvi koji sam pokušala napraviti prije par mjeseci nije mi se baš svidio. Za ovaj je i moja Francesca rekla da je bolji od onog kojeg kupimo u slastičarnoj (a taj nije nimalo loš)

Hvala Lady Godivi što me ponukala da pronađem dobar recept za gelato/sladoled od lješnjaka. Prvi koji sam pokušala napraviti prije par mjeseci nije mi se baš svidio. Za ovaj je i moja Francesca rekla da je bolji od onog kojeg kupimo u slastičarnoj (a taj nije nimalo loš)

Sastojci

150 g lješnjaka (ili gotove paste od lješnjaka/ hazelnut paste)
250 ml svježeg slatkog vrhnja
10 g cvjetnog ili bagremovog meda
2 žličice likera od lješnjaka (crema di nocciole) - nije obavezno

Priprema

1.

Kao prvo, potrebna vam je pasta od lješnjaka. Ako vam nije dostupna za kupiti, možete je i sami napraviti.

Zagrijte pećnicu na 170°C. Popecite lješnjake 7-10 minuta. Izvadite ih i stavite u čistu kuhinjsku krpu. Zamotajte, ostavite tako par minuta pa onda dobro istrljajte tako zamotane da im skinete tamnu opnu. Ako koristite već oljuštene lješnjake, samo ih popecite.

Još tople lješnjake stavite u mikser / multipraktik  i miksajte dok se lješnjaci ne pretvore prvo u prah a zatim počnu otpuštati ulje i pretvore se u pastu/kremu.

Ukoliko ih ne možete dovoljno fino izmiksati u multipraktiku možete to na kraju napraviti i štapnim mikserom ili el. mlinčićem za kavu.

2.

U posudu za kuhanje stavite mlijeko, slatko vrhnje i pastu od lješnjaka. Zagrijte do vrenja miješajući često da se pasta od lješnjaka rastopi.

3.

Stavite jaje, žumanjke, šećer i med u zdjelu pa pjenjačom razmutite da dobijete pomalo pjenastu smjesu.

Umiješajte u jaja prvo par žlica toplog mlijeka sipajući ga kroz gusto mrežasto cjedilo, a zatim i ostatak sipajući ga u tankom mlazu i neprestano miješajući pjenjačom. Dio lješnjaka će se zadržati u cjedilu pa ih na kraju propasirajte.

4.

Vratite sve na vatru i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući drvenom žlicom dok se krema ne počne sasvim lagano zgušnjavati. Ne kuhajte predugo jer će se jaja zgrušati.

Sipajte gotovu kremu za sladoled u čistu zdjelu, opet kroz gusto mrežasto cjedilo. Dodajte po želji liker od lješnjaka (nije obavezan, ali malo alkohola u sladoledu pomaže da ostane mekši i kremastiji tijekom zamrzavanja).

Zdjelu stavite u drugu, veću posudu s hladnom vodom i ledom, i ostavite da se potpuno ohladi.

Spremite u hladnjak na najmanje 3-4 sata, ili preko noći.

5.

Dalje sladoled zamrzavajte u aparatu za sladoled...

ili, ako nemate aparat, sipajte smjesu u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte u zamrzivaču dok se dovoljno ne ščvrsne, miješajući ga nekoliko puta vilicom tijekom tog vremena.

s Gianduiottima - gianduiotti su čokoladice s s dodatkom lješnjaka, karakterističnog oblika ("prevrnute barke"), nastale u Torinu.
1.

Temeljni recept je isti kao za sladoled od lješnjaka, samo sam umjesto paste od lješnjaka, u vruće mlijeko dodala 150 g giandiuotta i 30 g tamne čokolade. Dalje je postupak potpuno isti.

Posluživanje

Cijelim ovim postupkom miksanja lješnjaka u pastu i dvostrukim pasiranjem uspjela sam dobiti sladoled sasvim glatke strukture, kako se nama sviđa, bez da se osjete mljeveni lješnjaci. Aroma i okus pravih lješnjaka, ne mogu se niti porediti s bilo kojom umjetnom aromom koju dodaju u slastičarnama i u industrijskim sladoledima.

  • Sladoled(38)
  • LEDENO(1)
  • Sladoled-x(1)
  • Ice-cremic(1)
  • Lesnik-sladoled(1)
  • Ljesnjak-sladoled(1)
  • SLADOLEDI(1)
  • Osvezavajuce(1)
  • Sladoled-domaci(1)

36

izvrstan sladoled za vrucine, osvjezava.

SAVRŠENOOOO!!!!!!!!!!!!!

Hvala ti, Irena, i kod mene je zadnji koji sam napravila baš ovaj od lješnjaka, ali nismo bili tako brzi kao vas dvoje 😀Drago mi je da se svidio, sigurna sam da te ni vanilija neće razočarati