Moj profil

Jabuke i vino torta

13

Fina torta sa jako mekanim biskvitom. Kolicina dovoljna za jednu tortu od 6 inch, i 6 muffins. Moze se umesto fancy ukrasavanja samo glazirati marmeladom. Uz recept za torte uputstvo za pravljenje sarenih tulipana i isaranih prekrivki za torte.

Fina torta sa jako mekanim biskvitom. Kolicina dovoljna za jednu tortu od 6 inch, i 6 muffins. Moze se umesto fancy ukrasavanja samo glazirati marmeladom. Uz recept za torte uputstvo za pravljenje sarenih tulipana i isaranih prekrivki za torte.

Sastojci

Biskvit
230 g cvrstog jogurta (greek style)
115 g secera
230 g brasna
115 g apple sauce (bez dodatog secera, ako koristite zasecern, malo smanjite secer)
100 g istucanih oraha
115 ml dezertnog vina (sauternes)
50 g usecerenog djumbira
1 kasika sode bikarbone
Ostalo
fondant (beli i malo zutog, malo plavog i malo zelenog)
plava jestiva boja +voda
gumpaste cvetni aranzman

Priprema

1.

Prosijati brasno i pomesati sa sodom bikarbonom i cimetom. Istucati orahe (sitno), naseckati usecereni djumbir i suve smokve. Umutiti sneg od belanaca sa pola kolicine secera. Ostatak secera, jogurt, apple sauce i zumanca umutite, pa zatim dodajte vino i jos malo mutite, pa onda umesajte brasno i umutite. U to dodajte kasiku-dve snega od belanaca, promesajte, pa spojite lagano dve smese i umesajte istucane orahe i naseckani djumbir i smokve. Istresite u kalup oblozen pek papirom i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako imate viska smese, rasporedite u silikonske kalupice za muffinse i ispecite. Peceni biskvit ostavite da se malo prohladi u kalupu pa istresite na resetku i skroz ohladite.

Ohladjeni biskvit prerezite na pola i nafilujte marmeladom od kajsija. Za jednostavno posluzenje, glazirajte celu tortu marmeladom (rastopite marmeladu sa malo vode ako treba, procedite kroz cediljku za caj i prelijte preko torte). Za malo komplikovanije ukrasavanje, premazite tortu marmeladom pa je presvucite marcipanom, pa posle fondantom.

Za isarani fondant na slici, pomesajte beli fondant sa malo zutog i napravite valjcice razlicite debljine. Plavu boju razredite sa malo vode (meni je to bilo previse lepljivo, sledeci put cu sa votkom i bojama u prahu) i nanesite cetkicom na valjcice pa ih lepite jedan uz drugi da dobijete blok koji spljostite i ostavite da odstoji par sati, pokriven ili u ziplock vrecici, zavisi koliko je kod vas suvo vreme. Razvaljate beli fondant nesto malo deblje nego sto treba za pokriti tortu. Zatim sareni  blok narezite na tanke snite i lepite ih (po potrebi razvaljani fondant namazati biljnom mascu ili naneti malo votke) na razvaljani fondant. Na kraju jos sve malo razvaljajte da se fino spoji i malo stanji, pa time presvucite tortu. Po donjoj ivici torte nalepite ukrasnu traku od fondanta i spoj zamaskirajte cvetom ili masnom, po zelji.

2.

Za gumpaste cvetni aranzman, prvo napravite postolje i u njega utaknite uvrnutu zlatnu i plavu cvecarsku zicu, dobro osusite. Za cvetice, uputstvo za phlox i margarete ima ovde, za ruze ima ovde i ovde , na drugom linku je takodje uputstvo za mahonia berries. Uputstvo za karanfile ima ovde, i za sweetpea flowers ima ovde. Za aranzman takodje treba suva gypsophila, skeleton listovi i gumpaste ivy. Za azalea flowers, uputstvo ima ovde , jedino sto sam koristila kupovne stamens i sto sam dodala detalje na cvetu crvenom bojom rastvorenom u malo vodke.

Za tulipane, na cvecarsku zicu pricvrstite tucak i prasnike cvecarskom trakom. Napravite dva valjka od dve boje gumpaste, jedan kraj spljostite pa ih spojite na spljostenom kraju i dobro pritisnite. Presecite na pola i polovine poslazite jednu preko druge tako da bude ista boja na istu boju. Ponovite postupak nekoliko puta dok ne dobijete blok sa naizmenicnim bojama. Odrezite tanku krisku bloka (kao na slici) i razvaljajte i isecite laticu. Laticu nataknite na tanku cvecarsku zicu, pa ostavite da se prosusi preko zguzvane aluminijumske folije ili preko jajeta oblozenog prozirnom folijom.  Osusene latice povezite u cvet, prvo tri unutrasnje pa tri spoljasnje. Gotove cvetove povezite trakom i utaknite u postolje.

Posluživanje

Postupak za isarani fondant i isaranu gumpaste za tulipane je iz knjige The book of patterned pastes, a ideja za biskvit je iz 500 cupcakes&muffins.

  • Alek(1)

3

Predivno...

Ja sam očarana tvojim dekoracijama na tortama ... Mogu ih samo gledat. Toliko vještine je potrebno za ovo i strpljenja da mislim kako nikad ne bih uspjela... Ne samo da je fino, prekrasno kao i svaka prije , a i poslije 🙂

fino

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)