Moj profil

Kraljica čokolade

867

Najbolja torta na svijetu! :-)

Najbolja torta na svijetu! :-)

Sastojci

4 kom jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
2 kašike kakaoa
300 gr kvalitetne crne čokolade
900 ml tečnog šlaga
5 dl vode
5 kašika šećera
2 kašike ruma
2 kašike kakaoa
čokoladne strugotine

Priprema

1.

Umutimo 4 bjelanjka i 4 kašike šećera. Kad smo dobili čvrst snijeg dodajemo jedan po jedan žumanjak, brašno, pp i kakao. Smjesu istresemo u nauljen, zagrijan kalup za tortu i pečemo na 200 20ak min (provjerimo čačkalicom).

2.

U međuvremenu stavimo 5 dl vode, 5 kašika šećera, 2 kašike ruma i 2 kašike kakaoa da prokuha. Ovim zalijemo koru čim je izvadimo iz rerne. Prije toga je dobro izbockamo nožem da ravnomijerno upije tečnost. Ostavimo da se ohladi. Ako vam se čini da ima previše tečnosti, ne sekirajte se, tako treba, kora će sve upiti.

3.

Na pari zagrijemo 300 ml tečnog šlaga kojem smo dodali 1/3 margarina ili maslaca i 300 gr kvalitetne crne čokolade. Miješamo dok se smjesa ne ujednači.

Isto uradimo i sa mliječnom i bijelom čokoladom.

4.

Sve ostavimo na hlađenje (najbolje preko noći)

5.

Na podlogu za tortu stavimo koru i obruč kalupa. Dobro umutimo prvo najcrnju kremu. Potrebno je mutiti malo duže, oko 5 min. Mažemo kremu preko kore i vratimo u frižider dok umutimo kremu sa mliječnom čokoladom. Nanesemo je na crnu kremu i vratimo u frižider dok ne umutimo bijelu koja je zadnja.

6.

Ostavimo par sati u frižideru, skinemo obruč i ukrasimo čokoladnim strugotinama.

Posluživanje

Ako želimo nižu tortu, stavljamo 200 gr čokolade na 200 ml tečnog šlaga. Može i tako :-)

I još nekoliko varijacija na temu ove ljepotice :-)

Margarin (ili maslac) nije neophodan. Ko želi light varijantu umjesto margarina neka u svaki fil stavi po jednu kesicu šlagfixa, kremfixa ili želatina. Dalje, u crni fil se stavi supena kašika ruma, u svjetliji sok od pola narandže i u bijeli 2 supene kašike mlijeka. Još jedan savjet, za bijeli fil je najbolja najjeftinija bijela čokolada, ona krem tabla... jednom sam koristila Milku i fil mi se nije umutio, vjerovatno jer ima veći procenat masnoće i mlijeka.

Prijatno!

  • Torte(20)
  • Torta(9)
  • Čokolada(6)
  • Torta-kraljica(2)
  • Čokoladno(2)
  • Coko-x(1)
  • Torte-kraljica-cokolade(1)
  • Top-lista(1)
  • Torta-coko(1)

91

Savršena torta! Napravim malenu izmjenu, biskvit namazem samo s dvije zlice ruma i cokoladu topim samo u slagu bez margarina 🙂

Zaista je torta predivna 🙂 svi su odusevljeni 🙂 s tim da ja nisam pravila ovaj zaljev kao iz recepta bojala sam se da ce biti previse,pa sam koru malo natopila sa cokoladnim mlijekom 🙂

Svaka čast, torta je preukusna, čak su me pitali da nije možda kupovna torta :) Recept je jednako dobar i detaljno objasnjen. Jedino mi je bilo previše tečnosti kada sam prelila koru.. cijedilo se iz kalupa. Ali kad se procijedilo bila je odlična. Hvala za recept.  

Ovako je ispalo drugima