Moj profil

Pita sa krompirom

60 minuta
28

Najbolju pitu sa krompirom pravi moja prijateljica Sura. Ja nemam ni zelje ni volje da je sama `zakuhavam`, pa je ovo moja verzija sa gotovim korama ;)

Najbolju pitu sa krompirom pravi moja prijateljica Sura. Ja nemam ni zelje ni volje da je sama `zakuhavam`, pa je ovo moja verzija sa gotovim korama ;)

Sastojci

1 pakovanje gotovih kora
1200 gr krompira
2-3 cena belog luka
so, biber, ulje

Priprema

1.

Sitno iseckati krompir koji drzite u vodi da ne potamni dok ne zavrsite seckanje.

2.

Beli luk propasirati.

3.

Krompir dobro iscediti od vode, posoliti, pobiberiti i dodati propasirani beli luk.

4.

Tepsiju pouljiti, kore takodje, umotati i poredjane u tepsiju ponovo cetkicom premazati uljem.

5.

Peci u zagrejanoj rerni oko 30tak minuta, kad pocne da rumeni izvaditi i poprskati punom casom vode, pa vratiti jos 10-tak minuta pokrivenu pek papirom ili alu folijom.

6.

Naravno da u pitu mozete staviti i crni (crveni) luk, praziluk ili neki drugi luk, razlicite druge sastojke koji je sigurno nece pokvariti, ali u vreme posta ova je verzija najjednostavnija i najlepsa :)

7.

DODATAK:

Kao sto sam obecala, nakona letovanja kod moje prijateljice, donela sam ovaj dodatak za pitu :)

8.

Izmesati:

2-3 cena belog luka

1 pavlaka (casa od 2dcl)

1 jogurt (casa od 2dcl), moze i vise :)

Pre nego se zavrsi pecenje pite, zaliti navedenim prelivom i vratiti jos tih 3-4 minuta. Ako vam je previse belog luka, nemojte stavljati u krompir, vec samo u preliv.

9.

Ovo je najblize piti koju pravi moja prijateljica :) i licno sam odusevljena rezultatom. Predlazem, ako nije post, bar jednom probati ovakav nacin spremanja pite sa krompirom ;)

Posluživanje

Sluzi se topla uz zelenu salatu, bar je nama tako najbolja.

  • Posno(1)
  • Beli-luk(1)
  • Pita(1)
  • Krompir(1)

4

Posle odlaska na odmor ove godine, donosim recept za dodatak na ovu pitu od moje prijateljice Sure. Iako sada koristim susam i rendani sir, jednom cu morati da probam zalivanje kao sto i ona radi i cim isprobam, javljam utiske 🙂

Jednostavan i brz recept,posebno za post!Ja sam pravila neku verziju gde se krompir narenda u prodinstan crni luk,ali ovo mi je mnogo lakše i brže.Biće isprobano🙂

😃 jeste super 😉 ali nema toga u postu 😁 tako je pravi moja prijateljica, koja je, naravno, Bosanka. Kuha ona pitu, preliva, nema sta ne radi 😉 Kore ne volim da su papirnaste, a ne volim ni kad su gnjecave. Probala sam da poprskam vodom u pocetku, tako radi moja mama, ali voda ispari i nije onako kako ja zelim da izgleda. Nekako mi je pred kraj bila bolja varijanta. Moguce da je subjektivan osecaj, ali je najbitnije da pite ne ostane posle spremanja 😁