Moj profil

Kolač od jagoda

60 minuta
90

Kupila sam svježe jagode. Pripremila ovaj kolač koji meni ulazi u top 5 najboljih kolača ikada. Eto, željela sam sa vama podijeliti ljubav prema jagodama. :-)

Kupila sam svježe jagode. Pripremila ovaj kolač koji meni ulazi u top 5 najboljih kolača ikada. Eto, željela sam sa vama podijeliti ljubav prema jagodama. :-)

Sastojci

za
30 dkg brašna
20 dkg maslaca
7 dkg šećera
Fila

Priprema

1.

Umijesi sve sastojke za tijesto i dobro izmješaj na dasci ili drugoj ravnoj površini. Tijesto bi vam trebalo ispasti super fino i lako za umijesiti.

2.

Stavite u običan pleh, pleh za tortu, male module, kako želite.

Ne morate mastiti dno da se ne zalijepi jer neće :-)

I pecite ga na 180 stupnjeva dok se ne ispeče.

3.

Jagode narežite na komade, ploškice, krugove kako želite (igrajte se), a u međuvremenu čvrsto umutite bjelanjke u koje ste prije miksanja stavili malo soli.

4.

Kada su bjelanjci gotovi dodajte im šećer u prahu, dobro umješajte. Smjesa će vam biti krasna gusta. Iako u recept ide 25 dkg šećera u prahu, možete slobodno staviti i manje. Ja stavim manje (cca 20) i opet je ok.

Sada u smjesu ubacite jagode i umješajte.

5.

Pečeno tijesto izvadite iz pečnice i pustite da se ohladi, da bude mlako, mlako. Tek tada na njega stavite smjesu od bjelanjaka i jagoda. Vratite sve u pećnicu i pecite još 10-ak minuta dok bijelanjak na vrhovima ne počne dobijati boju. I to je to.

Posluživanje

Obavezno pustite da se kolač ohladi. Biti će sočan i sladak, a tjesto prhko i meko. Ma joooj! :-)

Poslužite uz ništa ili uz čašu mlijeka:-)

  • Jagode(2)
  • Tart(1)
  • Pite-vocne(1)
  • Kolac-od-jagoda(1)
  • Pite(1)
  • Prhko tijesto(1)

26

🙂

Bravo Ivamaja!! Probat ću i ja s kokosom, baš si me zainteresirala. 🙂 Uživaj u okusima🙂

Prefini kolačić, pekla sam ga u kalupu za torte od 26 cm, u pjenu od bjelanjaka stavila sam pola količine šećera u prahu i dvije velike žlice kokosa. 🙂