Moj profil

Panettone

48

Panettoneeeeeeeee!!!!!!

Panettoneeeeeeeee!!!!!!

Sastojci

800 gr belo brasno (+/ - 50 gr. sto zavisi od samo brasno)
100 ml topla voda
4 broja ili 5 manja jaja
3 kasike zasladjivac (Stevija, Aspartame, Sucralose)
100 gr sece ukoliko koristite zasladjivac, a ako ne koristite onda stavite 160 gr secera
1/2 zlicica so
250 gr+30 gr mekani maslac
5-6 kapi esencija
sok od jedna velika narandja
sok od jedan limun
naribana kora od 1/2 narandje
naribana kora od 1/2 limuna
oko 150 gr suvo grodje
oko 100 gr arancini od narandje
oko 50 ml rum ili konjak
Jos vam treba
2 Forme za panetone

Priprema

1.

U toploj vodi rastvorite kvasac dodajuci zlica secera i sacekajte da se se zapeni - da fermentira.

2.

Zalijte suvo grodje sa alkoholnim aromatom koji ste vi izabrali.

3.

U dubokoj vangli ili posuda u koja mesite stavite 500 gr. brasno i 4 jaja, narandjin sok, secer i zasladjivac (ukoliko ste ga koristili). Sve to dobro izmesajte nezavisno dali sa mikserom ili rucno, pokrijete posudu i ostavite da testo udvostruci svoju kolicinu i stane puno vazdusasta.

Sad pribavite zumanjce, sol, naribane kore od narandje i limuna, sok od limuna i esencija od narandje. Izmesate sve to do svoje homogenosti-da se sve to lepo primi u dobiveno testo, pritom dodajuci malo po malo od omeksali maslac koji ste predhodno narezali na mali komadici. Neprestano mesite dok dodajete maslac sve dok ne vidite da se maslac dobro primio u testo. Pocnete da dodajete preostala 300 gr. brasna i produzujete da mesite dok se i brasno ne primi u testo. Treba da dobijete meko i leplivo testo koje u ovoj fazi vise se nemoze doradjivate sa rukama. Ako smatrate da vam je testo ipak premekano slobodno dodajte jos 2-3 kasike brasna, ali vodite racuna da ne stavite odvise. Ostavite da se testo odmori i opet da udupla svoj obujam i tek kad zavrsi ovaj proces - testo vec dobija sasvim drugu koizistenciju.

4.

Nabrasnite dobro radnu povrsinu na koju cete raditi, isipite testo premesite ga, - ako vam se ljepi na ruke slobodno mozete ih namastiti kako bi sprecili lepenje, vratite ga opet u podmazanu vanglu i opet ostavite da si udvoju obujam, nakon sto ga opet isipite na pobrasnenoj povrsini, sa rukama spleskajte testo,stavite ocedjeno grozje i arancine od narandje, pa opet mesiti kako bi se one same dobro raspredelile u samo testo. Ne brinite, testo vec nije tako lepljivo, a ipak ako vam se to desi- slobodno mozete po malo pobrasnjivati radnu povrsinu. Oformite testo opet na loptu i vratite opet u vanglu koju tek sada stavite u frizider da odstoji bar jedno 3-4 sata, a slobodno mozete ovako da ga ostavite i da prenoci u njemu, narastaj testa bice bavan i u isto vreme ohladiti i dobit ce potrebnu crvstocu kako bi se dalo oformivati. Ovako ohladjeno testo koje tek sada se sasvim lako radi, podelite na dva dela i svaki deo na stegnute lopte i postavite u forme koje ste pripremali za Panetonne i to sa zatvoreni deo testa okrenuto na dnu posude. Na vrh testa sa ostrim nozem isecete  u krst testo, premazati sa omeksalim maslacem, a po jedna mala kockicka od masla stavite na sredinu gde sli linije seku i prave krst.

5.

Pokrijte ovako oformene Panetonea i ostavite na toplo, i kad zabelezite da je testo stiglo vedc do sam rub posude (forme)  u koje ste stavili da pecete, zagreje rernu na 380F (190 C) stavite da pecete na tu temperaturi oko 10-15 min, nakon toga namalite temperaturu 360 F (180 С), pecete jos 40-45minuti, a medjuvremeno pokrijte sa alu-folija kako bi sprecili da vam se previse ne prepece.

6.

Kad izvadite vec ispeceno panetone dok jos vruco premazite sa maslacem, pokrijte i ostavite da se potpuno olade.

7.

"Fiori di Sicilia"

Forme za panetone - Ako nemate ovakve forme a i nemate odakle da nabavite onda mozete da koristite dvije keramicne ili metalne posude cija dimenzija sasvim odgovara, sa pek papirom ili (rizina hartija)oblozite dno onda i zidove posude tako sto prilagodite visinu posude sa samom hartijom. Takodje kutije od konzerve sasvim odgovaraju ovoj nameni. Umesto dva panetonnea mozete da napravite i u druge male forme koje vam sasvim odgovaraju.

Posluživanje

Molim vas, ne padajte u iskusenie da ih probate dok su jos vruci... uzdrzite se iako je tesko da to uradite, ako se neduprete na onaj miris koji probudi sva cula - upropastit cete sav svoj trud, tada postaju testeni!

Uzivajte!

  • Panettone(3)
  • Panetone(2)
  • Panetone-x(1)
  • Sitnica-x(1)
  • Pekac-slatko(1)
  • Hljeb-slatki(1)
  • Uskrs(1)
  • Panatone(1)
  • Božić(1)

17

Uporno tragam za tim ekstratom za panetone.Kako ja da dođem do toga???POMAGAJTE!!!

Hvala vam puno curke! Zavajun mora da ga probas! Ja sum se odusevila! Puse! 😘

Draga Rummy, baš mi je drago da si postavila recept. Obožavam panettone i radim ga stalno za Božić i Uskrs, al mi po mom receptu nešto fali tj puno me podsjeća na uskršnju pogaču (možda zato jer nemam esenciju Fiori di Sicilia)i onda mi se čini da to nije TO! Iz tog razloga recept nisam ni postavila na Coolinariku. Ovaj tvoj je odličan i vrijedi ga isprobati.

Hvala na receptu, kao i na svim dodatnim informacija oko nabavke esencije i forme za panettone 🙂

Lijep pozdrav!!