Moj profil

Puslica torta

27

ovo je jedna od najljepših torti ko voli kore od bjelanjaka

ovo je jedna od najljepših torti ko voli kore od bjelanjaka

Sastojci

Kore
1/2 limuna

Priprema

kore
1.

Čvrsto umutiti 5 bjelanjaka sa 300g kristalnog šećera. Mutiti dok se šećer ne istopi. U međuvremenu dodati sok od 1/2 limuna.(ja dobro umutim da je smjesa od bjelanjaka čvrsta, a onda ostavim i povremeno se navratim i malo ulupam smjesu.Ako je toplo to ide malo brže.)Nikada ne koristim štaub šećer, jer mi se onda kora ne isuši dobro

2.

U podmazan pleh stavim papir za pečenje, prebacim umućene bjelanjke i malo poravnam špartlom.

3.

Pečem u rerni zagrijanoj  na 150 stepeni 5-10min, onda smanjim na 50 stepeni i sušim 1sat. Ostavim u rerni još 20min. U mojoj rerni kad ovako sušim kora ostane potpuno bijela, a dobro osušena.

4.

Ispeći 2 ovakve kore

Krema
1.

10 žumanjaka umutiti sa 180g štaub šećera i vanilije po želji, pa kad pobjele dodati 100g tamne čokolade i 1dcl hladne crne kafe(ja ne stavljam kafu jer moji ne vole njen okus) i mutiti još na pari da se šećer ne osjeti. Kad je dovoljno čvrst fil ohladiti i dodati 300g umućenog maslaca.

2.

Pošto ja pečem u plehu od rerne (može i okrugla, ali treba više kora)svaku koru presječem uzduž na 3 dijela i dobijem 6 kora.Filujem naizmjenično:kora-fil

Posluživanje

Torta je super, jer se može zamrznuti, samo je treba prije isjeći i staviti u hermetički zatvorenu posudu da ne primi mirise iz zamrzivača.

  • Bjelanjak(1)

4

Drago mi je da je i tebi omiljena ❤️

i u moj recept može da se stavi 200g oraha u kremu, ali ta torta se kod mene zove "šuškava torta"

Samo u onu koju znam ide puuuuno oraha

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)