Moj profil

Žerbo kocke

120 minuta
46

Ove kocke pravim za novogodišnje praznike jer me podsećaju na baku, toplinu iz kaljeve peći, uštirkane miljee i rukom porubljene stolnjake od češkog damasta...

Ove kocke pravim za novogodišnje praznike jer me podsećaju na baku, toplinu iz kaljeve peći, uštirkane miljee i rukom porubljene stolnjake od češkog damasta...

Sastojci

za
Testo
2dl mleka
500g brašna
Fil
1,5dl vode
1/2 tegle pekmeza od kajsija (domaceg po mogućstvu)
150g suvog grožđa (ko voli, inače ne mora)
Ganaš

Priprema

1.

Staviti kvasac u mleko i dodati kašičicu šecera. Ostaviti da kvasac malo naraste (5-10 min). Za to vreme zagrejati vodu i šećer dok se šećer ne otopi (mešati povremeno). Kad se šećer otopi, skloniti s vatre i dodati orahe. Dobro promešati. Ko želi može da doda 150g suvog grožđa. Ja jako volim sa suvim grožđem, ali pošto su zrna grožđa nekoliko puta deblja od slojeva kolača onda kvare oblik kocki kad se kolač seče, kao sto se na slici vidi (deo koji fali na kocki u prvom planu). Meni je važniji ukus nego izgled, al' ko voli sve pod konac nek ne stavlja grožđe.

2.

Dobro umutiti margarin i šećer. Dodati brašno i malo soli (na vrh noža). So malo promešati s brašnom i onda dodati mleko s kvascem. Sve zajedno umesiti mikserom sa spiralnim nastavcima, jedno 3-4 minuta, dok se ne napravi jufka testa.

3.

Testo podeliti na 5 delova. Ja koristim vagu da bi mi svi delovi bili iste velicine - za to mi treba samo par minuta više, ali mi kasnije čuva živce kad razvijam testo. Sve delove staviti na pobrašnavljenu površinu i prekriti krpom.

4.

Tepsiju veličine 27X35 cm tanko namazati margarinom i posuti brašnom. Okrenuti tepsiju da sav višak brašna ispadne. Uzeti jednu jufkicu i razviti je na veličinu tepsije. Narolati testo na oklagiju i pažljivo ga spustiti na dno tepsije. Obavezno nožem iseći viškove koji prelaze ivicu dna tepsije - pošto ima 5 slojeva kiselog testa, ako se ostave viškovi na ivicama dna tepsije oni će u toku pečenja narasti i napraviti ružna ispupčenja na površini kolača uz rubove.

5.

Namazati testo pekmezom od kajsija (tanko) i preko toga namazati 1/4 fila od oraha. Ako je fil od oraha jako gust, moze se sipati malo vode. Ovo je najpipaviji deo pravljenja kolača jer treba fil namazati što ravnomernije ali u tankom sloju. Posebno treba obratiti pažnju prilikom mazanja sledećih slojeva da se ne pritiska testo i ne prave udubljenja. Razviti sledeću jufkicu testa, staviti je preko fila, opseći viškove, namazati pekmez i fil, i tako sve dok se ne stavi poslednji sloj testa.

6.

Testo namazati umućenim belancetom i viljuškom izbosti na svakih 4-5 santimetara skroz do dna da se ne bi pravili bregovi od testa kako bude raslo u rerni. Ostaviti da stoji pola sata.

7.

Peći na 180 stepeni oko 30-40 minuta, dok površina ne porumeni.

8.

Kada se kolač potpuno ohladi (u frižideru), napraviti ganaš tako sto se ugreju svi sastojci osim čokolade i preliju tako vruci preko čokolade. Mešati sve dok se čokolada potpuno ne rastopi (ovo je jednostavniji recept za ganaš, imam i jedan koji više volim, ali njega ću postaviti posebno). Ganaš preliti preko kolača i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi seći na kocke i s uživancijom pojesti ivice koje nisu za serviranje ;)

  • Piesz(1)
  • Zerbo-kocke(1)
  • Kolači(1)
  • Kolač(1)

6

baš po mojoj mjeri!: ) bogate filom i sočne mmm!

imam sličan recept ali u moje žarbo ploške ide prašak za pecivo.. mora i ovo biti jako fino

lepa podsecanja a jos lepsi kolac....

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)