Moj profil

Jafa torta

362

Prijateljica pravila cerki za rodjendan, ja slikala, a svi smo uzivali.

Prijateljica pravila cerki za rodjendan, ja slikala, a svi smo uzivali.

Sastojci

kore
14 jaja
14 kasike secera
14 kasike mlevenih oraha
6 kasike brasna
1/2 kasicice soka od limuna
2 soljice ulja
1 kesica praska za pecivo
beli fil
1 l mleka
8 kasike gustina
8 kasike secera
250 g margarina
crni fil
200 g secera
1 dl vode
100 g cokolade
i jos...
4 kutije jafa keksa
200 g slaga
400 ml mleka

Priprema

1.

Od navedenih sastojaka umutite i ispecite dve kore u kalupu br. 26.

Ohladite ih, pa svaku prerezite na dva dela nozem ili koncem, da dobijete 4 kore.

2.

Beli fil:

Od litre mleka oduzmite malo da bi razmutili gustin, a ostatak stavite sa secerom da provri pa dodajte razmućeni gustin i ukuvajte fil. Dodajte vanilicu i pustite da se ohladi, povremeno mesajuci da se ne bi stvorila korica.

Posebno umutite margarin.

Ohladjen fil dodajte malo po malo u margarin uz neprestano miksanje, dok se sve lepo ne sjedini.

3.

Crni fil:

Secer i vodu staviti da provri, preliti mlevene orahe i dodati rastopljenu cokoladu. Sve fino umutiti.

4.

Jafa keks umakati u sok od narandze onom stranom koja nije premazana cokoladom.

Redjati: koru, premazati belim filom, naredjati red jafa keksa, ponovo premazati belim filom, staviti drugu koru, premazati je crnim filom, staviti trecu koru, beli fil, jafa, beli fil, cetvrta kora i celu tortu premazati crnim filom odozgo i sa strane.

5.

Umutiti slag i ukrasiti tortu.

Torta se moze preliti i cokoladom, kao na primer u ovom slucaju.

Posluživanje

Tortu napraviti dan ranije, da bi korice fino upile filove, dobro rashladite i onda...uzivajte.

  • Torte(13)
  • Jaffa(5)
  • Torta(3)
  • Orasi(2)
  • Jafa-torta(2)
  • P(1)
  • Nevena(1)
  • Uskrs014(1)
  • Najtorte(1)

68

Pozdrav!

Ispričavam se na negativnom tonu ovog komentara, ali upravo sam si uništila 14 jaja i cijelu smjesu. Upravo sam vidjela u komentarima da je trebalo odvojiti bjelanjke i žutanjke. Kako možete napisati recept i magično preskočiti veliki (i važan) dio koraka, a kad u komentarima netko pita za to napisati "pa to se podrazumijeva ko i za svaku tortu". Nova sam kuharica i ne podrazumijeva se. To pitanje se pojavilo u komentarima već nekoliko puta, ne govori li Vam to da je to infomacija koju bi bilo dobro uključiti u recept? Ako već radite recepte, zašto ne uključiti tako bitne stvari koje utječu na to kako će proizvod ispasti. Sigurna sam da ni Vi ne znate sve na svijetu i stvari koje bi neki drugi ljudi smatrali "logičnim". Kako sam nova kuharica, uvijek ću pratiti recept od A do Z. Ovakvi recepti su grozni i daleko mi otežavaju pečenje kolača. Dodatno, kada je jedna druga žena napisala šta se misli pod "kalup br. 26", Vi ste ponovno napisali "pa 26 centimetara, ne znam što bi drugo moglo biti". Ponavljam, možda je Vama logično, ali drugima nije što je i očito po tome da je to pitanje iskrsnulo u komentarima. Taj ton apsolutno nije potreban. Možda se to odnosi na posebnu vrstu kalupa koja se zove br. 26 koju Vi koristite. Budući da ste za mjericu ulja uzeli "šoljicu" koju Vi koristite i imate u svom domu (kako bi pobogu itko znao količinu ulja koja stane u Vašu posebnu šoljicu?), zašto je toliko suludo i pomisliti da ste uzeli neku nebuloznu mjeru vlstitog kalupa koji koristite?

Također, kako možete uključiti korak pečenja biskvita i ne staviti ikakvu temperaturu, vrijeme ili informaciju treba li ventilacija ili ne? A kada Vas netko to zapita u komentarima niste pomogli ni dali ikakvu konkretnu temperaturu, već "ja zagrijem" (čestitam, na koliko?), pa onda "smanjite temperaturu kad požuti" (super, za koliko je smanjite?). Ovo su bitne stvari koje Vi ignorirate. Čak i da ne znate točno temperaturu ili imate stariju pećnicu zar je toliko teško napisati za koliko zaokrenete ručicu? Već bi i ta informacija više pomogla od ovoga što ste ponudili. Ne bih ostavljala ovakav komentar da niste odgovarali takvim tonom na vrlo jasna i direktna pitanja u komentarima, a ni napisali recept u kojem su mjere "uzmi šalicu pa se moli da je jednake veličine ko moja" ili koraci "prvo pogledaj upute u 17 drugih recepata pa da znaš kako napraviti ovaj". Ne predlažem ovaj recept novim kuharicama, a Vas Suzyca molim da uzmete u obzir i druge ljude koji tek započinju svoju "karijeru" u kuhinji.

Zdravo...mogu li ljesnici umjesto oraha? :)

Jos nesto jel prvo mutite belanca u cvrst sneg I onda dodajete sve sastojke il....