Moj profil

Pijani salenjaci

200 minuta
25

Malo dodatnih kalorija za ove hladne zimske dane...recept je preuzet iz kuharice kolaci i torte Jelice Cerni, i prilagoden je mom ukusu.

Malo dodatnih kalorija za ove hladne zimske dane...recept je preuzet iz kuharice kolaci i torte Jelice Cerni, i prilagoden je mom ukusu.

Sastojci

za
Za dizanje kvasca
4 zlice mlijeka
1 zlica soli
1 zlica brasna
1 zlica secera
Dizano tijesto
50 dag glatkog brasna
25 dag ostrog brasna
1 zlica secera
Salo
50 dag ociscenog i samljevenog sala
35 dag ostrog brasna

Priprema

1.

Stavite kvasac sa malo secera,soli i toplog mlijeka da se dize

2.

Od brasna, secera, dignutog kvasca, jaja, vina i slatkog vrhnja umijesite tijesto i ostavite na toplom da se dize dok se ne udvostruci. Ako vam se cini da je tijesto malo mekano, nema veze, salenjaci ce biti jos bolji.

3.

Dok se dize tijesto, zamijesite salo sa 35 dag brasna, razvaljajte ga i ostavite na tacni u hladnjaku dok se tijesto ne digne.

4.

Kad se tijesto diglo, malo ga izmjesiti i razvaljati prst debelo. Na jednu polovicu staviti razvaljano salo, te ga preklopiti. Potom tijesto razvaljati te ga preklopiti, lijevu stranu, potom desnu, zatim donju te onda gornju. Staviti tijesto da odmara u hladnjaku 20 min.

5.

Izvaditi ga iz hladnjaka i ponovo razvaljati, te preklopiti na gore opisan nacin. Ponovo staviti u hladnjak da odmara 20 minuta.

6.

Ponovo ga razvaljati i preklopiti te ostaviti u hladnjaku da odmara jos 20 minuta.

7.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljati ga na 1,5 cm debljine, rezati ga uzarenim nozem na kvadratice. U jedan kut kvadratica staviti tvrdi pekmez od kajsija. Preklopiti u trokut, te krajeve spojiti i zavrnuti da se ne razdvoje tokom pecenja.

8.

Peci na 180C oko 30 minuta, onako vruce ih posuti sa secerom u prahu.

Posluživanje

Najbolji su posluzeni onako vruce izvadeni iz pecnice...

  • Salenjaci(4)
  • Salcici(2)

3

iduci put kad ih budem radila, stavit cu slike za pojedine korake

Salenjake obozavam.

kada bi samo slikicu izrade tjesta za salenjake tj.preklapanja stavili bilo bi super