Moj profil

Rižoto od lignji

35 minuta
27

Rižoto od liganja se može napraviti na više načina, no ovo je jednostavan, bez puno  drugih aroma i začina..

Rižoto od liganja se može napraviti na više načina, no ovo je jednostavan, bez puno  drugih aroma i začina..

Sastojci

za
50 dag liganja
30 dag riže (arborio, risotto i sl.).
1 crveni luk(kapula)
1-2 dcl prošeka (u zamjenu bijelo vino)
pelati (paradajz malo po želji)
ribani parmezan kao dodatak
par maslina po želji za ukras

Priprema

1.

Lignje očistiti od crnila i središnje kosti tj. kralježnice, narezati na duže trakice  tj. kocke ni velike ni male  (netko stavi kolutiće a ja na kocke), upotrjebiti i krakove. Oprati pod mlazom hladne vode ako  je to potrebno..one iz koćarske lovine znaju sadržavati zrnca pijeska, pa ih zato treba oprati zbog pjeska.

2.

Na hladnom maslinovom ulju i maslacu svjetlo popržiti narezani luk (kapulu) i češnjak tek da malo zažuti ne predugo, i odmah zatim pripremljene lignje, podliti ribljim temeljcem , ako ga imate ili vodom, tek toliko da je pokriveno. Sve popržiti na umjerenoj temperturi, pa dodati omekšanu pripremljenu rižu. Kažu da je za rižoto najbolja ona kraća, ali debljeg zrna (arborio risotto i t. sl) , za pilav treba upotrijebiti rižu dugog zrna (patna, basmati,thai), ali mi volimo integralnu rižu i nama je dobra.

3.

U posudi s kipućom vodom zakuhajte rižu (dodam limunov sok i malo kapule). Kada riža napola omekša, procjediti je ubaciti komadić maslaca i izmješati s lignjama. Zatim u rižot pri kraju dodati prošek, ako ga nemate  dodajte u zamjenu vino  (žlahtinu, malvaziju ili graševinu). Rižu inaće  kuham na ovaj naćini

4.

Kuhati na laganoj vatri, tijekom 20-tak minuta kuhanja posudu više puta protresti.Tijekom kuhanja postepeno doljevati riblji temeljac (temeljac inaće napravim i zamrznem u plastičnu vrećicu za led), paziti da nebude suho. Riža neka bude malo tvrđa ("al dente") i da ne bude presuha, posoliti i popapriti po ukusu i na kraju umješati sjeckani peršin.

Poslužiti  s ribanim parmezanom.

5.

Poslužiti uzvino koje smo dovali ako nismo imali prošek.

Uz ovaj jednostavni rižot  ide dobro vino kao što su: malvazija, žlahtina, bogdanuša ali i može  graševina rizvanac.   Na temu rižota ...no  sve su to nijanse ima kako radim crni rižot,  ali iz toga izdvojim, pa napravim i bijeli  jer ili ga volite ili ne. 

6.

Dobar tek!!!

Posluživanje

Savjet:  Rižot ne smije biti suh  već žitak, pa se zato mora neprestano miješati ( tj. protresti padelu češće) i polagano podljevati tekućinom (ribljim temeljcem), a pri tom paziti da se riža ne raskuha. Zato posebno skuham dopola rižu da bude fino rastresita i ubacim  pred  sam kraj 5 min.

Riblji temeljac kad napravim zamrznem  u par malih plastićnih posudica i spremim u friz, zgodno je imati ga pri ruci  za  crni rižoto..

  • Lignje(3)
  • Rizoto(1)
  • Riba-morska-rizot(1)

1

Volim rižoto od lignji, sipa a crni obožavam!!!!)))

Ovako je ispalo drugima