Moj profil

Burek

90 minuta
20

Ne kaze se dzabe u narodu: "Sve su pite pitice, al' burek je pitac" :) Jos kad je sareni, sa sjeckanim mesom i uz hladan jogurt... Uzivanju nigdje kraja :)

Ne kaze se dzabe u narodu: "Sve su pite pitice, al' burek je pitac" :) Jos kad je sareni, sa sjeckanim mesom i uz hladan jogurt... Uzivanju nigdje kraja :)

Sastojci

za
Tijesto:
oko 500 g brasna
3,5 dl mlake vode
1 kasika soli
0,5 dl ulja
Nadjev:
oko 700 g mesa
1 glavica luka
malo ulja

Priprema

1.

Tijesto: Pomijesati sve sastojke i umijesiti srednje cvrsto tijesto. Po potrebi dodati jos malo brasna tokom obrade. Podijeliti ga u tri loptice, pouljiti ih i ostaviti da odmore oko 30 minuta.

Nadjev: Dok tijesto odmara pripremiti nadjev. Krompir oguliti i isjeckati na kockice, kao i luk. (Ja luk izrendam posto bas i ne uzivam u njemu). Meso oprati i sitno isjeci. Dodati mu zacine, ulje, krompir i luk i dobro izmjesati kasikom.

Priprema: Lopticu tijesta malo rastegnuti rukama, poloziti je na carsaf i razvlaciti jednako sa svake strane. Nekad ivice ostanu malo deblje i ne daju se razvuci, tada se mogu osjeci nozem i od njih napraviti pitinu djecu (smotati ih u puzice, pomastiti i peci uz pitu).

Razvuceno tijesto malo pouljiti, po krajevima stavljati nadjev i uz pomoc krajeva carsafa motati u rolne. Rolne sjeci na 2-3 dijela ( u ovisnosti kolike zvrkove zelite), i zavijati ih u zvrkove. Postupak ponoviti sa preostale 2 loptice tijesta.

Zvrkove bureka redati u pleh, premazati ih maslom i peci na 200 C dok lijepo ne porumeni. Kad je peceno poprskati sa malo vode.

Posluživanje

Najbolji je tek pecen uz hladan jogurt :) Uzivajte!

  • Tradicionalno(1)

6

Hvala, sretno i javi kako je proslo 🙂

Mnogo mi se svidja moram ga probati pravim ga od gotovih kora jer mi ove razijene i ne idu bas najbolje ali ovaj moram probati... Puno hvla za recpet🙂

Hvala tebi na komentaru 🙂 A sto se bureka tice, daj si malo vremena, svaki put je bolji i laksi od prethodnog 🙂