Moj profil

Boemi

150 minuta
15

Ovaj recept za boeme sam dobila od moje mame… Boemi su omiljeni kolaci mnogih, ali ni u jednoj slasticarni nije moguce naci onaj pravi. Ovaj su mnogi probali i niko mu nije nasao manu…

Ovaj recept za boeme sam dobila od moje mame… Boemi su omiljeni kolaci mnogih, ali ni u jednoj slasticarni nije moguce naci onaj pravi. Ovaj su mnogi probali i niko mu nije nasao manu…

Sastojci

Kora x 4
3 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika kakaa
1 mala kasicica vanilin secera
Fil
15 kasika brasna
15 kasika secera
1 kesica valinin secera
Glazura i ukrasavanje
3-4 soljice slatkog mlijeka
1 kafena kasika putera
ljesnjaci

Priprema

1.

Umutiti snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi umutiti zumanca, secer i vanilin secer. Dodati brasno i kakao i umutiti. Snijeg od bjelanaca dodati i umutiti kasikom.
U veliki pleh staviti masni papir, i posto je malo mase koja se dobije, kasikom ja rasporediti po plehu. Staviti da se pece na 180⁰C, dok ne dobije tamniju boju. Smanjiti temperaturu na 100⁰C. Biskvit je pecen za 10-15 minuta. Ako prilikom pecenja negdje bude malo tamniji i tvrd da puca, nije nikakav problem. Omeksace kada se namaze kremom. Naravno, ne treba izgoriti do kraja.

2.

Za veliku mjeru se peku 4 ovakve kore. Dobije se kolac velicine velikog pleha. Naravno, po zelji se moze i praviti manja mjera sa dvije kore, koje se nakon pecenja prepolove.

3.

U serpu staviti 1, 2 l mlijeka da se grije. U drugoj posudi zicom umutiti secer, vanilin secer, brasno i preostalo mlijeko. Kada je mlijeko u serpi ugrijano (kao kada se pravi puding), sasuti prethodnu masu. Kuhati na tihoj vatri uz stalno mijesanje dok se ne zgusne kao puding. Ostaviti da se hladi.
Margarin drzati neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako bi se lakse obradjivao. Umutiti ga samog, pa dodati i umutiti zumanjke. Zatim dodati ohladjen puding i dobro umutiti.

4.

Staviti prvu koru i premazati. Preko prvog sloja kreme staviti slijedecu koru i ponoviti postupak sa kremom. Tako uraditi i sa trecom i sa cetvrtom korom. Na kraju kompletan kolac premazati i staviti u frizider. Dobro bi bilo da prenoci u frizideru ili da barem nekoliko sati bude u frizideru, kako bi se krema stisnula i kako bi bilo lakse nanijeti glazuru.

5.

U manju serpicu nasuti mlijeko i staviti puter. Mlijeko grijati dok se puter ne istopi. Skloniti sa vatre i izlomiti cokoladu u to mlijeko. Mijesati dok se cokolada ne istopi. Ako glazura bude rijetka, dodati jos cokolade. Ako bude pregusta, dodati malo ulja. Ako se mlijeko ohladilo prije nego sto se istopila cokolada, staviti serpicu u vrelu vodu i mijesati dok se ne istopi. Paziti da u glazuru ne upadne voda, jer ce to samo brze stvrdnuti glazuru. Meni je bolja glazura koja je malo tecnija, kao tecni jogurt otprilike.
Premazati kompletan kolac i ostaviti u frizider da se malo stisne.

6.

Ljesnjak staviti u serpicu i staviti da se ispece. Stalno mijesati da ne izgori. Kada porumeni sa svih strana, staviti ga u jednu krpu i trljati kako bi se skinula kozica. Ako i nesto ostane, nema veze.
Izvaditi kolac i obiljziti gdje ce se rezati kolaci, kako bi se poredali ljesnjaci na sredinu svakog od njih.

7.

Kolac drzati u frizideru.

8.

P.S. Slikicu nemam, jer svaki put zaboravim uslikati kompletan kolac…

  • Boem(2)

1

Ovo na slici je boem torta. Pravljena sa 6 kora i malo vecom mjerom za kremu...