Moj profil

Torta sveca

27

Torta od kestena i lesnika, sa belom cokoladom, bailey’s, narancom i bananama. Ukraseno cokoladom (cvece) i secerom (plamen).

Torta od kestena i lesnika, sa belom cokoladom, bailey’s, narancom i bananama. Ukraseno cokoladom (cvece) i secerom (plamen).

Sastojci

Rolat od lesnika
4 jaja (XL)
100 g istucanih przenih lesnika
aroma narance (prirodna, na bazi ulja)
2 kasike Bailey’s
1 kasika instant kafe
Deo od kestena
Bela krema
300 g krem sira
aroma narance (prirodna na bazi ulja)
Ostalo+ukrasavanje
marmelada od narance
3 banane+sok od limuna
namaz od lesnika ili nutela
cvece od cokolade za modelovanje
cackalice
1/2 solje secera+1/4 solje vode i jos malo crvene boje za plamen

Priprema

1.

Umutiti cvrst sneg od belanaca, umutiti zumanca sa secerom, aromom narance i kafom rastvorenom u Bailey’s (ugrejte malo da se bolje rastvori), dodajte istucane lesnike i promesajte, pa kasiku umucenog snega od belanaca, promesajte i spojite sa belancima. Rasporedite po pek papiru u cetvrtastom plehu za rolate i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Gotov rolat istresite na mokru krpu i umotajte.

2.

Umutite omeksali puter, secer, kesten pire i Bailey’s pa umesajte lesnike. Oblozite poluloptasti kalup ili zdelicu (jedan veci i dva manja) prozirnom folijom, pa na dno stavite malo smese, pa kriske od banana (nakapane limunovim sokom pa ocedjene) i tako dok ne napunite kalup. Treba da ostane i smese i banana za fiilovanje rolata.

3.

Odmotajte rolat, pa nafilujte smesom od kestena, pa preko stavite kriske banana i preko banana isarajte razmucenom marmeladom od narance i namazom od lesnika ili nutelom (malo ugrejte ako treba da lepo curi da s moze isarati kao prelivom) pa zamotajte rolat. Stavite sve u frizider da se dobro stegne, najbolje preko noci,

4.

Otopite belu cokoladu, umutite krem sir sa secerom i aromom narance pa u to dodajte cokoladu pa jos mutite da se smesa izjednaci. Rolatu odsecite krajeve, poluloptu od kestena namazite kremom i na nju zalepite rolat
i sa strane dve male polulopte (one sluze za slaganje cveta hortenzije za ukrasavanj) i sve premazite belom kremom, prvo tanak sloj (vidi slike izrade) pa onda rolat (koji treba da izgleda kao sveca) debljim slojem i poravnajte nozem umocenim u vrucu vodu. Za izgled otopljenog voska na vrhu svece, potopite listove u sok od zove da omeksaju pa ih otopite i stavite kasikom malo smese na vrh svece i stavite u frizider da se stegne. Alternativno, mozete otopiti malo marmelade od jabuka, procediti i staviti na vrh svece.

5.

Uputstvo za ruze ima ovde a recept za cokoladu za modelovanje ima ovde . Od kupovnih cokolada za modelovanje, volim raditi sa Squires kitchen, cokolada od Tracey Mann divno mirise ali je previse mekana i lepljiva i sa nnjom je uzas raditi. Ovaj put sam cokoladi za modelovanje dodala malo gumpaste pa je bila elasticnija i dobila sam fine pastelne boje, a posto se gumpaste dodaje samo malo ukrasi se ipak ne tope u frizideru. Uputstvo za hortenziju ima ovde , za margarete ima ovde samo ih napravite bez zice i na srednji deo namazan belancetom ili corn syrupom nanesite malo palente pomesane sa zelenom bojom. Za kale uputstvo ima ovde samo ih napravite a cackalici ne na zici i za polen koristite kokos a ne palentu. Za karanfile uputstvo ima ovde a za filler cvetice uputstvo ima ovde . Filler cvetice napravite neke na cackalici a neke bez, tako da mozete popuniti praznine izmedju velikih cvetova. Rasporedite cvetove po torti da skroz sakrijete donju poluloptu.

6.

Ugrejte secer i vodu dok ne pocne da zuti, uronite dno serpe u posudu sa hladnom vodom dok ne prestanu da izlaze mehurici pa istresite na pek papir na koji ste stavili kap-dve tecne crvene boje. Razlijte secer i dok je jos topao i fleksibilan otkinite komad i omotajte oko cackalice kao plamen svece. Utaknite cackalicu na vrh torte neposredno pre posluzenje, secer bi se topio u frizideru.

7.

U izradi:
1
2
3

8.

Gotovo:
1
2
3

9.

Cvece:
1
2

  • Torte(3)
  • Alek(2)
  • Torte-kesten(1)
  • Deserti(1)
  • Torta-sveca(1)
  • Dekoracije(1)
  • Chestnut(1)

11

🤢 da nisam vidjela svijecu na slici i ja bi mislila ko i dvazen -kakav sad svetac ?😁 ... prekrasno si je ukrasila...za ovo treba imati strpljenja !!!

prekrasna je!!!

Divno dekorisana

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)