Moj profil

Američka pita od jabuka

120 minuta
706

Pita od jabuke – tradicionalna američka pita od jabuke najčešće se servira na Dan nezavisnosti (Independence Day – 4th of July) i Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day). Postoji i izreka “American as Apple Pie”. Najbolje prija s velikom kuglicom sladoleda!

Pita od jabuke – tradicionalna američka pita od jabuke najčešće se servira na Dan nezavisnosti (Independence Day – 4th of July) i Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day). Postoji i izreka “American as Apple Pie”. Najbolje prija s velikom kuglicom sladoleda!

Sastojci

Za tijesto
1 žličica soli
1 žličica šećera
150 g maslaca
maslac za premazivanje kalupa
Za premazivanje
8 kocki šećera

Priprema

1.

Za tijesto u zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte maslac i pomoću električne miješalice izradite tijesto dok ne dobije izgled krupnih mrvica.

2.

Postepeno dodajte hladnu vodu i miješajte kuhačom dok tijesto ne bude kompaktno bez da bude vlažno ili ljepljivo. Budite oprezni da ne preradite tijesto. Kako bi to testirali, stisnite manju količinu tijesta, ako je mrvičasto, dodajte još malo hladne vode (postepeno po 1 žlicu).

3.

Tijesto podijelite na dva dijela i oblikujte ih u kugle. Zamotajte ih u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku da se tijesto hladi najmanje sat vremena.

4.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u okrugli oblik promjera većeg od 26 cm i debljine oko 3 mm. Jedan list tijesta prebacite u okrugli kalup koji ste namazali maslacem, promjera 26 cm i lagano ga utisnite.

5.

Za nadjev u većoj zdjeli pomiješajte oguljene i od sjemenki očišćene jabuke narezane na kockice, šećer, brašno, limunovu koricu i sok, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Dobro izmiješajte. Žlicom rasporedite nadjev na tijesto u kalupu i rasporedite manje komadiće maslaca po cijeloj površini nadjeva.

6.

Prekrijte nadjev preostalim tijestom. Oblikujte rub tijesta tako da višak tijesta odstranite škarama, pa spajajte donje i gornje tijesto stiskanjem prstima.

7.

Na gornjoj površini tijesta napravite nekoliko rupa, premažite ga razmućenim jajetom i posipajte s kockama šećera natrganim na manje komade.

8.

Pecite sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C. Prije posluživanja pitu ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki.

Posluživanje

Američku pitu od jabuka poslužite sa sladoledom od vanilije.

Savjet

Višak tijesta iskoristite za ukrašavanje pite.

  • Jabuke(12)
  • Kolac-jabuka(3)
  • Americka-pita-od-jabuka(3)
  • Pite slatke(3)
  • Apple-pie(3)
  • Americka-pita(2)
  • Pita(2)
  • Pita-jabuke(2)
  • Pite(2)

35

Isprobano, odlično, svaka čast!

Odličan recept, ja sam jedino naribala jabuke i iscjedila sok iz njih, jedno 10 jabuka, ne volim na kockice. Odlično je ispalo i pravit ću opet. 

Hvala lepo za recept, upravo smo je probali. Veoma je ukusna, nadev je odličan a testo je prilično lako napraviti. Svima preporučujem! Lep pozdrav.

Ovako je ispalo drugima