Moj profil

Torta Lopta

27

za tebe BORNA, Sretan ti rođendan!!!♪♫♪♫♪♫♪♫♪

za tebe BORNA, Sretan ti rođendan!!!♪♫♪♫♪♫♪♫♪

Sastojci

Biskvit
9 žlica hladne vode
1 limunova korica naribana
FILA
30 dag maslaca (1/2 margarina 1/2 maslaca)
20 dag čokolade
2 žlice maraskina ili ruma
10 dag oraha a može i bez oraha
par kapi vanilija ekstrakta
ostalo za ukras
za travu zeleno kokosovo brašno
par kapi ekstrakta mente za zelenu površinu
ili uzeti šlag i ofarbati ekstraktom zelene boje
površinu biskvita i posuti kokosom zelene boje

Priprema

1.

BISKVIT: Žutanjke i vodu mješaj mikserom dok se ne zapjeni… polagano dodavati 30 dag šećera neprekidno miješajući tako dugo dok smjesa ne postane pjenasta i posvjetli. Od bjelanjaka istuci čvrst snijeg sa mrvicom soli i malo 2-3 kapi octa, s preostalim šećerom 10 dag. Izmiješanim žutanjcima dodavajte naizmjence brašno s praškom za pecivo i čvrsti snijeg.

2.

Smjesu izlij u tepsiju vel.(za sastojke od 9 jaja) 35×25xm, namazanu masnoćom i pobrašnjenu (ili mrvicam ili brašnom). Pecite 15-tak minuta na temperaturi od oko 180°C . Provjerite nakon 10 min kad se bisvit digne i odvoji od stjenki tepsije gotov je… ali provrjeri štapićem dali je pećeno, drveni štapić bi trebao biti suh ili sa vilicom isto možete provjeriti. Biskvit ne treba saftati već ga mlakog izrežemo na kockice tako da kad oblikujemo loptu s filom i bidkvitom u presjeku se vide malo komadići biskvita.

3.

FILA: Maslac i šečer pjenasto mješati, dodati jaje, ( moram vam priznati jaje sam zaboravila i sve je o.k ali još bolje ljeto je pa je ispala fila bez jaja i isto je o.k-) dodati rastopljenu čokoladu + orahe koji nisu neophodni, maraskino ili neli liker a ako nemate ništa onda 1/2 dcl ruma na ovu smjesu je o.k. a za malu dječicu ne nego u zamjenu može 1-2 žlice voćnog sirupa od višnje ili borovnice. Sve dobro izmiksati.Jedan dio kreme bjele izdvojiti za mazanje rombova na lopti. A jedan dio smeđe kreme ostaviti za smeđe rombove. A možete napraviti i sa nutelom ili kinderladom ili onu što imate za palačinke tj što imate bjelo smeđe namaze.

4.

Pećeni topli biskvit izrezati na male kockice i umješati lagano u pripremljenu kremu. Izmješati rukama u zdjeli kremu i biskvit. Nek smjesa malo odstoji. Napravljenu smjesu oblikuj u kuglu kao lopta ako se ima kalup za loptu još bolje. Na tacnu možete staviti lagani biskvit za travu ali onda radite veću smjesu npr od 12 jaja. tj. 1, 5 ili čak duplu smjesu Ove mjere gore su dovoljne za loptu.

5.

Rukama oblikovati oblik lopte a kocke-rombove nacrtate na karton ili isprintate i stavite na oblik lopte i iscrtavate oblike koji su na lopti i sa štapićem iscrtajte rombove i kad omažete bjelo smeđe rombove sa špricom za torte tj. obrubite rubove sa preostalom smeđom kremom tanke crte sa nastavkom za to..U presjeku se vide dijelići žutog biskvita.

6.

Primjedba: možete raditi manju tortu sa smjesom od 6 jaja ili ovako malo veću od 9 jaja ako radite i zelenu površinu (biskvit ispečete u pečnici tanki ili ga prerežete i filate ili ga tankog nasaftate ili čak neki drugi biskvit odvojeno…ali si olakšajte..možete laganu kremu ofrabati zeleno ekstraktom posuti zelenim kokosovim brašnom kojeg ima za kupit u trgovimaa za prodaju kolača. Hore staviti na sredinz u čaošak loptu a ove tenisice su male kupljene kao ukras i mala loptica nisam ih radila ali se može napracit od ticino mase(ima je na ovim stranicama) ili kupite gotovu ticino masu i igrate se. Tortu staviti u hladnjak do posluženja da se malo prožmu sastojci.
Torta u presjeku
komad torte
od ostatka biskvita ako ostane možete skombinirati ovo
Torta sa podlogom nogometnog igrališta biskvita sa 6 jaja po ovom receptui podloga punjena kremom a lopta je od biskvita sa 9 jaja i dosta je velika

Posluživanje

Od ove smjese se može oblikovati oblikovati teniski reket, rukometna lopta, torta jež,ali onda isto sve samo umjesto oraha trebaju bademi za ukras za bodlje.. Ovo je smjesa od koje se može oblikovati i tenk i buba mara i leptir i svašta ovdje je bitna mašta i smirenost i dobra volja

  • Torte(5)
  • Djecji-rodjendan(1)

13

Hvalavam na ljepim komentarima… eto ovo je odlično za oblikovanje i često koristim recept jer se u mojem okruženju svima dopada fino ukusno i nije skupo…

Sjajan recept,,,,ovo bi i bolestan volio ,a ne samo momci,,hehe,,bravo Anka,,,

super loptica i torta…♥ ♥ ♥

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)