Moj profil

Kolac sa jabukama

249

Divan osvjezavajuci vocni kolac, raskosnog okusa oraha i jabuka.

Divan osvjezavajuci vocni kolac, raskosnog okusa oraha i jabuka.

Sastojci

TIJESTO
3-4 kasike vruce vode
125g secera
1 vrecica vanilin-secera
100g brasna
na vrhu noza praska za pecivo
FIL I
jedna konzerva kondenzovanog mlijeka
150g krupno mljevenih oraha
FIL II
1 kg jabuka
secera po potrebi
2 vrecice vanilin-secera
2 kasicice cimeta
FIL III
700g pirea od jabuka
jedan preljev za torte
...i jos

Priprema

1.

Za tijesto jaja i zumanjak mutiti, dodati vrucu vodu, i malo po malo secer pomijesan sa vanilin secerom.. Brasno pomijesati sa gustinom i praskom za pecivo i dodati masi, mijesajuci najslabijom brzinom miksera. Tijesto izliti u podmazan pleh i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 200*C, 10 minuta.

2.

Za prvi fil zagrijavati kondenzovano mlijeko na slaboj temperaturi mijesajuci da zavrije. Nakon toga neprestano mijesajuci ostaviti jos na vatri da dobije zlatno-zutu boju. Skinuti sa vatre i umijesati orahe, te rasporediti po pecenom i ohladjenom tijestu.

3.

Za drugi fil oguliti i naribati jabuke, pomijesati ih sa secerom ( kolicina zavisi od vrste i slatkoce jabuka), dodati ostale sastojke i pirjati na otopljenom maslacu dok sva voda koju jabuke puste ne uvrije i postanu kasaste. Rasporediti jabuke po prvom filu.

4.

Treci fil pripremiti tako sto zagrijemo pire od jabuka do vrenja, u posebnoj posudi sa vrlo malo vode umutimo preljev za torte i dodamo u pire. Kuhati jos 1-2, dok se pocne zgusnjavati. Pire izliti preko jabuka i ostaviti da se potpuno ohladi.

5.

Hladan kolac ukrasiti sa tucenim slatkim vrhnjem i po zelji malo posuti cimetom.

  • Jabuke(16)
  • Kolač(4)
  • Kolači(3)
  • Mleko-kondenzovano(1)
  • Jabuke-kondenozvano-mleko(1)
  • Kolač s jabukama(1)
  • Voćne kocke(1)
  • Kondenzirano-mlijeko(1)
  • Razni-kolaci(1)

44

Merium saljes nam recepte sa kondenzovanim mlijekom mi toga jos nemamo u nasoj drzavi imamo nesto bolje i tamo gdje ste vi jako skupo a to je domace mlijeko bey konyervansa ,ja sam zivjela napolju i znam sta je kondeyovano mlijeko i to mlijeko rzvodnis sa vrelom vodom i dobijes mlijeko slicno nasem samo sto je slatko i zato te molim da nam napises kolko stavis razvodnjenog kondenyovanog mlijeka

Ovaj mi se recept ucinio neobicnim i napravila sam kolac , ali nesto je jako pogresno u biskvitu ili recept nije potpun , uglavnom biskvit je bio tvrd , gumast i zilav , a kombinacija nadjeva je zanimljiva i ukusna . sigurno cu ga raditi opet ali cu biskvit raditi po mom receptu .

sakupljam sve što ima jabuke... leti u omiljene 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)