Moj profil

Plivaci kiflici

37

Moj suprug ove kiflice zove POTKOVE,jer kad je bio mali tako mu je to izgledalo .Recept sam kao cura dobila od tete Meri (sestrine kume),ja sam ga samo prepolovila i jos dodala kruskovca.

Moj suprug ove kiflice zove POTKOVE,jer kad je bio mali tako mu je to izgledalo .Recept sam kao cura dobila od tete Meri (sestrine kume),ja sam ga samo prepolovila i jos dodala kruskovca.

Sastojci

Tijesto
175 gr. masti
2 paketa suhog kvasca
50 ml ruma ,ja dodam i kruskovca
kore od limuna i narance
1 vanilja secer
brasna po potrebi (meni je bilo oko 700gr.)
za uvaljati kiflice
secera i fino sjeckanih bajama(oraha ili ljesnjaka)

Priprema

1.

U zdjeli stavimo jaja, mast, kore od limuna i narance, vanilju, rum i sol onda sve izmjesamo(ja san rukama ali moze mikserom.Jedan dio brasna izmjesamo sa suhim kvascom i dodamo smjesi i izmjesamo jos ,onda dodamo mlijeko i jos brasna po potrebi.

2.

Tijesto nesmje biti tvrdo.U kuhinjskoj krpi zamotamo gotovo tijesto i stavimo u vodi ,koju smo nalili u jednom dubokom loncu ili posudi.Kad tijesto ispliva na povrsini spremno je za pravit kiflice.Jedno 45 min-60 min.

3.

Na jednom tanjiru stavimo secera(moze i fino isjeckanih bajama ,oraha ili ljesnjaka)od tijesta kidamo komade malo vece od oraha i samo malo umocimo u secer i valjamo izmedju ruku da dobijemo lanac i opet zavaljamo u secer i taj lanac lagano zavijemo(kao da cijedimo vodu iz rucnika).

4.

Ugrijemo pec na 180 i pecemo jedno 15 min. da dobiju lijepu boju.

Posluživanje

Tijesto ce biti lijepljivo kad je isplivalo na povrsinu.Nemojte nikako dodati jos brasna jer tako treba biti da se secer lijepi za tijesto.
I nemojte misliti da sam zaboravila staviti secer u tijesto jer ne ide.
Slika pripreme https://www.coolinarika.com/slika/316963

Mozda je bolje da ih pecete jednu policu vise jer je secera pa mogu potamniti od donje strane.Moja pec pece jace nego bi trebalo pa ja radim tako ,a vi znate vasu pec….

  • Kiflice(2)
  • Kiflice-san(1)
  • Kifle(1)
  • Kuglofi-i-slatka-peciva(1)
  • Prhke-kifliceee(1)
  • Kiflice-bunar(1)
  • SLATKO PECIVO(1)

17

draga sestro drago mi je da si stavila ovu recetu jer me vracaju u djetinstvo volim te 😍

Evo sam uprvo napravila ove vaše kiflice i mogu vam reci da su odlične!!!Tako jednostavne,fine,ukusne a i jeftine...Hvala na receptu🙂

fino izgledaju, a recept mi izgleda jednostavan, baš ću isprobati, hvala ti draga na receptu :))

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)