Moj profil

Pita od jabuka

69

Trebala su mi brzo dva kolača..rodila se ideja da od istog tjesta za pitu napravim pitu i tart-pitu malo drugačije. U Gackoj dolini se kaže pita od jabuk. Ima puno recepti sličnih.. a svi su u osnovi isti s malim razlikama.. nijansama..ali na traženje da objavim recept evo pite i na moj način..

Trebala su mi brzo dva kolača..rodila se ideja da od istog tjesta za pitu napravim pitu i tart-pitu malo drugačije. U Gackoj dolini se kaže pita od jabuk. Ima puno recepti sličnih.. a svi su u osnovi isti s malim razlikama.. nijansama..ali na traženje da objavim recept evo pite i na moj način..

Sastojci

za PITU podloga
40 dag ili 2 šalice brašna oštrog)
20 dag masti (ili 1 margarin 25 dag)
2-3 žlice vrhnja
1 jaje + 2 žutanjka
15 dag šečera (ili 5-6 žlica *šečera u prahu*)
1 žlica vina
mrvica soli
soda bikarbona 1/2 male žličice ili malo p.p.
za FILU
1,5 kg jabuka
1/2 vrećice cimeta (po želji) klinčić po želji
1 vanilin šečer
1-2 žlice ruma,
1-2 žlice mrvica (može i 3-4 žlice oraha mljevinih i malo krupnije nasjckanih ako se ima)
2 bjelanjka snjeg
grožđice namočene u rum (ili suhe marelice,brusnice)

Priprema

1.

Ovo je po receptu iz bakine tekice, ali sam s vremenom umjesto masti koristila margarin( pola maslaca pola margarina).. sad se opet volim vratiti na mast i napravit po starinski… Moram napomenuti da sam ovdje za ove dvije pite uzela 1, 5 smjesu(znaći 60 dag brašna ili 3 čaše od 2 dcl itd). Imala sam viška 2 bjelanjak i napravila snjeg čvrsti sa malo octa i dodala u hladnu filu)*. Jednu sam napravila klasično dok sam TART-pitu od jabuke brusnica i suhih marelica u okruglom kalupu: sve je isto samo sam u napravljenu filu ubacila narezane suhe marelice i brusnice i dio ostavila za gore ukrasiti i jednu ploškicu jabuke natopljenu limunom(da ne pocrni) u sredinu.

2.

TIJESTO prhko Brašno prosijano kroz sito i dodam odmah sodu bikarbonu ili p.pecivo (da bude prozračnije) i mast (margarin)staviti u dublju zdjelu i dlanovima utrljati da tjesto postane krupičasto(sastojci svi moraju biti hladni). Drugi dio prhkog tijesta što je ostao sam odvojila za podlogu okruglog promjera i napravila krug i kako su bili ostaci to sam tjesto prstima potapkala po podlozi i okolo pritisnula komadiće tjesta( vilicom se izbode tjesto na dnu) i mali dio razvukla i kotačićem cikcak narezala trakice možete napravit rešetku, ali “u nedostatku tjesta sam trakice stavila kao na slici”: Dodati šečer i jaje 2 žumanca vrhnje i sodu bikarbonu(ili p.p.). Umijesi se prhko tjesto i dugo dok se ne dobije glatko onako kao gruda tjesta. Pokriveno staviti na hladno cca 30 min. U međuvremenu napraviti filu.

3.

F I L A Jabuke naribati /(1, 5 kg ) ovdje za ove dvije pite sam potrošila 2 kg jabuka/. U posudu staviti šečer i popržiti samo malo da požuti ne jako.. ubacit naribane jabuke i da pokupi tekućinu ako je previše rijetko ostacite jabiuke da se malo procijede u cijedilu )  ubacim malo prezli ( ako ima malo samljevenih keksi umjesto prezla još bolje ) i oraha ( npr od 10 dag pola mljevenih ili 3-4 žlice i pola  sitno sjeckanih ako imam orahe), dodam cimet malo ruma (u rumu namoćene grožđice cca 10min  ili malo narezanih suhih marelica ili brusnica  daju poseban štih) i klinčić to je po želji. Oohladim i u mlako ubacim snjeg. Tijesto prhko za podlogu podijelim u dva dijela (za ove dvije sam u 3 djela kao valjak podjednako odrežem i stavim na vagu tako da imam podjednako). Jedan dio tijesta razvaljati na pobrašnjenoj dasci velićine pleha i pomoću valjka ga prenesite u lim (nježno ga namotate i prenesete). Lim namažete masnoćom i pobrašnite ili pospite mrvicama. Vilicom izbosti tijesto i onda staviti filu. Odozgo staviti drugi dio tijesta pomoću valjka. Ako vam se mrvi ne očajavajte izrežite trakice ili položite komadić do komadića popravite i vilicom probodite na par mjesta, kad se ispeće i skroz ohladi pospite šećerom u prahu.Neravnine se neće ni primjetiti. Ako imate viška bjelanjka možete je namazati i bjelanjkom(ovaj put nisam) onda ne ide šečer u prahu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu i pecite na temperaturi od 180-200°C do 40 min. Pred kraj nakon 30 min prekrijte alufolijom Ispećenu pitu izrezati kad se skroz ohladi.
NAPOMENA:Za klasićnu pitu tepsija 20×32cm i okrugla za tart promjera 28cm .Ako od smjese i pol radim ovako pitu od jabuka u 3 sloja kao ova pita sa dva reda fila onda koristim pleh vel. 26×36… Vidi sliku lička pita od jabuk u tri sloja još slika klasične ličke pite od jabuk slika od tarta s suhim marelicama i brusnicama još jedna slika pite-tarta

ISPROBANO Hvala na ukazanom povjernju
snjeska-st je napravila u kombaniciji jaubuka i višanja

4.

Može se dodati kao na slici ovoj  u filu i suhih smokvi samljevevenih i oraha, (  lješnjaka  badema.. brusnice suhih marelica )

Posluživanje

Prednost suhog voća je u praktičnosti: možete ga uvijek imati uza se i pojesti za užinu, kad vam padne šećer, kad ne stignete pojesti obrok na vrijeme ili jednostavno kad vam se nešto gricka (npr. 1-2 sušene marelice ili smokve, svakako su bolji izbor nego vrećica čipsa).Kako sušeno voće nije termički obrađeno, nego dehidrirano, izvor je vlakana, prirodnog šećera, vitamina A i C, kalija, magnezija, kalcija Više o suhim marelicama dok su brusnice jako ljekovite Znanstvenici kažu kako je dovoljno piti jednu čašu soka od brusnice na dan da bi se spriječile sve infekcije mokraćnog sustava.

  • Jabuke(3)
  • Slatkisi(1)
  • Pita-od-jabuka-anka-1955(1)
  • Tart(1)
  • Slatke pite(1)
  • Pies-apple(1)
  • Pita-slatka(1)
  • Pite-i-rolati-slatko(1)
  • Fina-pita-sa-jabukama(1)

40

😍😍😍

Krasotica ❤️

Hvala zavajun na  fotkama i prezentaciji👋🤗😍

Evo pite opet kod nas - užitak za nepce, ko iz bakine kuhinje <3 😘