Moj profil

Medenjaci

180 minuta
272

Za ljubitelje medenjaka. Mekani, fini, izdašni….

Za ljubitelje medenjaka. Mekani, fini, izdašni….

Sastojci

Sastojci
50 dkg Podravka glatkog brašna
20 dkg šečera
5 žlica velikih meda
1 žlićica sode bikarbone
2 kom žumanjka
1 dcl vode
naribane limun korice po želji
cimet u prahu po želji
Za premaz
1 kom bjelanjak
12,5 dkg šećera u prahu može i malo limun soka

Priprema

1.

U 1 dcl vode stavi 20 dkg šećera i kuhaj 5 minuta i dodaj 5 žlica meda. Smlači i dodaj u ostalu smjesu. Zamijesi tijesto možda će biti malo mekše ovisi o veličini jaja, možeš dodati još malo brašna ali ne previše. Kada si zamijeslia poklopi i ostavi da odstoji 2 sata na hladnom. Može i preko noći. Podlogu na kojoj ćeš valjati dobro pobrašni, razvaljaj tijesto na debljinu 0, 5 cm-1cm i reži najmanjom okruglom modlom ili štamplicom. Možeš rezati i modlama za kekse onda će medenjaci biti malo veći. Poslaži ih na peki papir ili podmazanu i pobrašnjenu tepsiju sa razmakom 2 cm. Peci na 150-170C dok blago porumene. Još vruće premaži smjesom bjelanjka i šećera u prahu koje si prethodo dobro izmješala. Poslaži ih na tepsiju da se osuše. Možeš ih držati u kutiji za kolače i tako mogu dosta dugo stajati.

2.

Dobar tek !

Posluživanje

Mogu se odmah poslužiti.

isprobano

predivno napravljeno

teona08

  • Medenjaci(21)
  • Domaći medenjaci(2)
  • Med(2)
  • Medenjaci-san(1)
  • Keksi-n(1)
  • Medenjavi-ovie(1)
  • Medenjak(1)
  • Bozic-bata(1)
  • Medenjaci-s(1)

24

Fantastičan recept i jaaako ukusni i mekani medenjaci! Hvala!

Nažalost i meni se slično dogodilo s drugim receptima al sam kasnije shvatila da je bio kriv papir za pečenje. Zaljepila mi se čak i savijača od sira. Kad sam stavila papir drugog proizvođača bez podmazivanja papira sve je bilo OK.

Kad se ti medenjaci odljepljuju s lima?

Nisam probala to odlijepiti dok je vruće jer prema mojim iskustvima treba barem malo pričekati da se ohladi. probala sam s toplim pa onda i s jedva mlakim, ali svagdje je jedan dio medenjaka ostao zalijepljen za papir za pečenje. Onda sma probala to ostaviti da se skroz ohladi - opet je dio medenjaka ostao zalijepljen za papir - negdje je to površina od par milimetara, a negdje je nastala udubina dubine po 5 mm i širine po 4-5 cm. Zadnji lim s medenjaciam nisam se uopće usudila pipnuti, nego sam ih ostavila da se ohlade preko noći - ni drugi dan se nisu dali lijepo odlijepiti s papira. Jel papir za pečenje treba namastiti i pobrašniti??? Kad radim prhke kekse ja papir ne mastim, a s medenjacima nemam iskustva. Sad sam to sve sasula u smeće (jer sam ih planirala ukrašavati, ovakvi na kojima se vidi da se nisu dali odlijepiti s papira mi ne trebaju). I sad razmišljam po kojem receptu da radim medenjake i kako i kada da pečene medenjake odlijepim s papira - pročitala sam par recepata na Coolinariki i nigdje to nije navedeno.